PANEL RASPRAVA

Srce: Otvoreni obrazovni sadržaji unapređuju kvalitetu nastave

Srce: Otvoreni obrazovni sadržaji unapređuju kvalitetu nastave

U Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu (Srce) održan je panel pod nazivom "Mogu li otvoreni obrazovni sadržaji unaprijediti kvalitetu nastave?", kojim se podržalo obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja. 

Prilikom otvaranja rasprave, pomoćnica ravnatelja Srca Sandra Kučina Softić istaknula je usmjerenost na otvorenost i to ne samo u visokom obrazovanju već i u znanosti. Srce izgradnjom otvorenih infrastruktura omogućava nastavnicima i znanstvenicima da u svom svakodnevnom radu implementiraju principe otvorenosti. Uz to, Srce aktivno radi na promociji otvorenog obrazovanja kao i edukaciji nastavnika i upravljačkih struktura te poticanja otvorenosti u sustavu obrazovanja.

Sudionici su se složili da je potrebno sustavno raditi na edukaciji nastavnika o otvorenim obrazovnim sadržajima, i na koji način oni mogu biti uključeni u nastavu kako bi se omogućila aktivna uloga studenata, osigurali kvalitetni nastavni sadržaji i što bolje iskustvo učenja studenata.

Tijekom panela je naglašeno da je uloga upravljačkih struktura izuzetno važna pri osvješćivanju mogućnosti i važnosti otvorenog obrazovanja i osiguravanja kvalitete obrazovnog procesa. Osim znanstvenih postignuća, visokoškolske ustanove se isto tako mogu pohvaliti i s postignućima u nastavi otvorenim obrazovnim sadržajima.

tvoreno obrazovanje pomaže u modernizaciji visokoga obrazovanja s obzirom na to da se suvremeno otvoreno obrazovanje uglavnom postiže s pomoću digitalnih tehnologija. Primjena tehnologije u obrazovanju sama po sebi ne znači otvorenost obrazovnih materijala, ali može biti ključni čimbenik u ubrzanju tog procesa.

Primjena tehnologije u obrazovanju, kao alata za unapređenje kvalitete procesa poučavanja i učenja, danas je nužna i kao takva slijedi tendencije obrazovanja u 21. stoljeću.

U raspravi je zaključeno da je u cijelom tom procesu nastavnicima, ali i studentima uz podršku u obliku napredne infrastrukture, edukacija u korištenju digitalnih usluga i sustava koju im Srce pruža, potrebna i stručna podrška kako knjižničara i IT stručnjaka na ustanovi tako i ureda i povjerenstava za kvalitetu na ustanovama koji će voditi nastavnika prilikom izrade njihovih nastavnih sadržaja, korištenja otvorenih obrazovnih sadržaja, ali i njihovog objavljivanja otvorenom pristupu kako bi ih i drugi sudionici iz zajednice mogli koristiti, dorađivati ili omogućili unapređenje postojećih.