Spanoptic S02E13: AI put prema svetom gralu produktivnosti

Spanoptic S02E13: AI put prema svetom gralu produktivnosti

Svi znamo da je AI goruća tema, a u mjesecima i godinama koje dolaze bit će svakako još i relevantnija. Nakon što smo nedavno generalno obradili nadolazeće AI trendove, ovoga smo puta s našim gošćama zaronili u malo specifičnije primjene umjetne inteligencije. Preciznije – kako AI može povećati produktivnost? Odnosno, kako će nam pomoći da napravimo više sa manje i da zahvaljujući našim digitalnim asistentima izvučemo više iz svog radnog a samim time i slobodnog vremena. Može li nam AI i u tome pomoći? Spanove senior konzultantice Koraljka Haberle i Nina Vujičić imaju odgovore i – iako znaju da je nezahvalno pretpostavljati – poneku teoriju vezanu uz vizije budućnosti.

U današnjem brzom tempu života, konstantnom porastu količine informacija i sve većim zahtjevima na radnom mjestu, produktivnost je (nažalost) postala ključan faktor – pa i mjerilo – uspjeha, no AI alati bi trebali biti jedan od čimbenika koji će nam pomoći u povećanju učinkovitosti i olakšavanju naših svakodnevnih zadataka, dok željno iščekujemo Star Trek utopiju u kojoj će stvari kao što su radno vrijeme od 9:00 do 17:00, KPI-jevi i obavezni tjedni syncovi postati stvar prošlosti.  

Jedan od glavnih načina na koje AI može poboljšati produktivnost je automatizacija rutinskih i ponavljajućih zadataka. Mnogi poslovi uključuju obavljanje istih ili sličnih aktivnosti iz dana u dan, što može biti zamorno i vremenski zahtjevno. Implementacija AI sustava omogućuje nam da te zadatke delegiramo strojevima, oslobađajući vrijeme za kreativnije i kompleksnije poslove. Na primjer, AI algoritmi mogu preuzeti odgovornost za obradu i analizu velikih količina podataka, što ubrzava proces donošenja odluka i omogućuje nam da se fokusiramo na interpretaciju rezultata.

AI ima ogroman potencijal za poboljšanje produktivnosti i olakšanje našeg svakodnevnog života. Automatizacija rutinskih zadataka, obrada prirodnog jezika i optimizacija planiranja samo su neki od načina na koje AI može pomoći da napravimo više sa manje resursa. Međutim, važno je pažljivo razmotriti implikacije tehnološkog napretka i osigurati prilagodbu promjenama koje AI donosi. Samo kroz razumijevanje, pravilnu upotrebu i suradnju s AI sustavima možemo iskoristiti sve prednosti koje nam AI pruža i ostvariti veću produktivnost u našim profesionalnim i privatnim životima. O svemu tome popričali smo s našim gošćama u novom Spanopticu!

Propuštene epizode možete pogledati ovdje.