BROJNI IZAZOVI

Softver otvorenog koda nije uvijek najbolje moguće rješenje

Softver otvorenog koda nije uvijek najbolje moguće rješenje

Open source ili otvoreni kod je polarizirajuća tema u IT-u i dojm je da više emocija postoji oko njegova korištenja nego bilo koje druge tehnologije. I to bi se moglo pogoršati s porastom generativnih aplikacija temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Naime, korištenje softvera otvorenog koda za razvoj temeljen na cloudu postao je sve popularniji zbog cijene, fleksibilnosti i aktivnog sudjelovanja zajednice. Ali, važno je razumjeti da korištenje otvorenog koda ima potencijalne nedostatke. Što će njegovi fanatični zagovornici teško prihvatiti ili priznati.

Konkretnije, kompanije često završe s izrazito nedovoljno optimiziranim sustavima koji koštaju puno više nego što bi trebali. To se često krije u prenapuhanim proračunima, a onda je već kasno.

Na greškama se uči pa se potrošnja u cloudu analizira od vrha prema dolje te samim time kompanije postaju sve pametnije u tome kako učinkovitije izgraditi i pokrenuti rješenja za računalstvo u oblaku. Ne znači sve to da otvoreni kod nije pravo rješenje. Daleko od toga. Ali, treba imati na umu i negativne aspekte.

Primjerice, potreba za profesionalnijom ili uključenijom podrškom kakva nije potrebna za tradicionalna softverska rješenja ili čak mnoge usluge u cloudu. Pružatelj usluge clouda samo "osigurava" softver otvorenog koda. Obično se ne podržava dalje od toga. Za više se mora potražiti interno rješenje ili ono vanjsko, što košta.

Uz to, korisnici otvorenog koda često se moraju oslanjati na resurse zajednice, koji se obično pružaju putem foruma ili sličnih platformi, što oduzima vrijeme. To može spriječiti napredak razvoja oblaka u hitnim, vremenski osjetljivim scenarijima ili složenim problemima.

I sa sigurnosnog stajališta, softver otvorenog koda može predstavljati posebne izazove. Iako zajednica programera redovito pregledava takav softver, on još uvijek može sadržavati neotkrivene ranjivosti, prvenstveno zato što je njegov kod otvoreno dostupan. A tu su i značajke koje nedostaju, kao i integracije...

Na kraju, treba uzeti u obzir i intelektualno vlasništvo. Iako je besplatan za korištenje, softver otvorenog koda i dalje ima licence i mora se pridržavati zakona o autorskim pravima. To bi moglo dovesti do pravnih problema ili naštetiti ugledu organizacije ako se ne postupa mudro.