Očekivan trend

Snažan rast tržišta komunikacije kao platforme

Snažan rast tržišta komunikacije kao platforme
Depositphotos / Ilustracija

Juniper Research je identificirao tri sektora koji će dominirati tržištem CPaaS (Communications Platform-as-a-Service) u sljedeće četiri godine, na koje će se odnositi više od polovice globalnog CPaaS prihoda do 2027. To su maloprodaja i e-trgovina (28 posto), Bankarstvo i financije (13 posto) te Putovanja i turizam (10 posto).

Juniper Research predviđa da će najveći CPaaS sektor, maloprodaja, do 2027. globalno iznositi do 10 milijardi USD za dobavljače CPaaS-a; značajno povećanje od 135 posto u odnosu na 2023., kada će se generirati 4,3 milijarde USD. Ovaj će rast u velikoj mjeri biti potaknut integracijom novih kanala u CPaaS platforme. To će omogućiti mrežnim trgovcima da iskoriste poruke bogatih medija i nove mogućnosti razgovora za oglašavanje i prilike za povećanje prodaje.

“Kako bi iskoristili rast maloprodaje u CPaaS prostoru, dobavljači moraju razviti rješenja koja će omogućiti upravljanje bogatim medijima i mogućnostima razgovora preko RCS-a (Rich Communication Services) i društvenih medija, budući da su oni identificirani kao dva ključna kanala visokog rasta istraživanjem", rekao je autor istraživanja Sam Barker.

Dok su ekosustavi za RCS i e-poštu dobro uspostavljeni, istraživanje predviđa da će vodeći online trgovci sada zahtijevati integraciju kanala društvenih medija, kao što su Instagram i Facebook, u CPaaS platforme. Platforme društvenih medija pružaju znatno drugačiji prijedlog u odnosu na uspostavljene kanale, uključujući SMS, budući da se ne moraju pridržavati telekomunikacijskih propisa o sadržaju poruka ili ograničenja oglašavanja. Kako bi se maksimizirao potencijal kanala društvenih medija, izvješće potiče dobavljače CPaaS-a da ulažu u CDP-ove (Customer Data Platforms) koji omogućuju identifikaciju korisnika za uključivanje društvenih medija u višekanalne komunikacijske strategije.