Razvojne tehnologije bazirane na low code

Snažan rast low code tehnologija 19,6 posto u 2023. godini

Snažan rast low code tehnologija 19,6 posto u 2023. godini
Predviđa se da će aplikacijske platforme s low kodom (LCAP) biti najveća komponenta tržišta razvojne tehnologije s low kodom, s rastom od 25 posto i dosegnuti gotovo 10 milijardi dolara 2023.
Depositphotos / Ilustracija

Predviđa se da će svjetsko tržište razvojnih tehnologija s low (niski) kodom iznositi ukupno 26,9 milijardi dolara u 2023., što je porast od 19,6 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. Porast broja poslovnih tehnologa i sve veći broj hiperautomatizacije i komponirajućih poslovnih inicijativa u cijelom poduzeću bit će ključni pokretači koji će ubrzati usvajanje tehnologija s low kodom do 2026.

"Organizacije se sve više okreću razvojnim tehnologijama s low kodom kako bi ispunile sve veće zahtjeve za brzom isporukom aplikacija i visoko prilagođenim tijekovima rada za automatizaciju", rekla je Varsha Mehta, viša stručnjakinja za istraživanje tržišta u Gartneru. "Opremanje i profesionalnih IT programera i osoba koje nisu IT osobe — poslovnih tehnologa — različitim alatima s low kodom omogućuje organizacijama da postignu razinu digitalne kompetencije i brzine isporuke potrebne za moderno agilno okruženje“, ističe Varsha Mehta.

Predviđa se da će aplikacijske platforme s low kodom (LCAP) biti najveća komponenta tržišta razvojne tehnologije s low kodom, s rastom od 25 posto i dosegnuti gotovo 10 milijardi dolara 2023. Dok je LCAP najveći tržišni segment, platforma za razvoj automatizacije građana (CADP) predviđa se da će rasti najbržim tempom, s predviđanjem rasta od 30,2 posto za 2023. Tipični slučajevi upotrebe CADP-a uključuju automatiziranje tijeka rada, izradu obrazaca temeljenih na webu, premošćivanje podataka i sadržaja preko više aplikacija softvera kao usluge i stvaranje izvješća i vizualizacije podataka.

"Visoka cijena tehnoloških talenata i rastuća hibridna radna snaga ili radna snaga bez granica pridonijet će usvajanju tehnologije niskog koda", rekao je Jason Wong, istaknuti potpredsjednik analitičara u Gartneru.

"Osnaženi intuitivnim, fleksibilnim i sve moćnijim značajkama razvojnih alata s low kodom, poslovni tehnolozi i građanski tehnolozi razvijaju lagana rješenja kako bi zadovoljili potrebe poslovnih jedinica za povećanom produktivnošću, učinkovitosti i agilnošću - često kao fuzijski timovi“, pojašnjava Wong.

Gartner predviđa da će do 2026. programeri izvan formalnih IT odjela činiti najmanje 80 posto baze korisnika za razvojne alate s low kodom, što je porast u odnosu na 60 posto u 2021.

Zanimanje za hiperautomatizaciju nastavlja rasti zbog rastućih zahtjeva za operativnom optimizacijom, sve većeg jaza u vještinama i sve većih ekonomskih pritisaka. Gartner predviđa da će potrošnja na softverske tehnologije koje omogućuju hiperautomatizaciju dosegnuti 720 milijardi dolara u 2023. Dio ove potrošnje bit će usmjeren na razvojne tehnologije s low kodom, uključujući LCAP, iPaaS, RPA, CADP i MXDP, za podršku automatizaciji procesa , integracija, analitika odluka i slučajevi korištenja obavještajnih podataka. Ulaganja u tehnologije s low kodiranjem koje podržavaju inovacije i integraciju komponenata također će rasti kako organizacije budu prihvaćale kompozitno poduzeće. Poduzeća koja se mogu sastaviti zahtijevaju bolju ponovnu upotrebu postojećih pakiranih poslovnih mogućnosti (PBC) za agilni razvoj aplikacija i stvaranje prilagođenog korisničkog iskustva za nove tijekove rada i procese.

“Razvojne tehnologije s low kodom podržavaju kompozitna poduzeća omogućujući stvaranje agilnijih i otpornijih softverskih rješenja”, rekao je Wong.

"Ove tehnologije mogu se koristiti za sastavljanje i ponovno sastavljanje modularnih komponenti i PBC-ova, za stvaranje prilagodljivih prilagođenih aplikacija za promjenjive poslovne potrebe“, zaključuje Wong.