ZANIMLJIVO RAZMIŠLJANJE

Šef Instagrama: Android je sad bolji nego iOS

Šef Instagrama: Android je sad bolji nego iOS
depositphotos

Nema puno stvari u svijetu tehnologije koje mogu biti toliko polarizirajuće kao rasprava o Android i iOS operativnim sustavima za pametne telefone.

Obje strane imaju predane obožavatelje koji će se boriti svim silama dokazati da su u pravu, odnosno, da je druga strana potpuno u krivu. No, činjenica je da su razlike upravo tolike, koliko trebaju biti u očima fanova. Objektivno, najbolji pametni telefoni razlikuju se u nijansama i one će presuditi u subjektivnom dojmu.

Ali, ono što je ponovno rasplamsalo rasprave u ovom smjeru jest stav šefa Instagrama i Threadsa Adama Mosserija, koji je izjavio da je Android trenutno bolji nego iOS.

Popularni tech influencer i kreator Marques Brownlee ili MKBDH tražio je nešto što će rasplamsati tech rasprave i Mosseri je napisao tu rečenicu oko Androida. Nije objasnio zašto to misli, nije dao nikakav širi argument, napisao je to i ostavio. Dalje su preuzeli gnjevni ili sretni fanovi, tisuće njih.

Pomalo je to i neodgovorno od njega, dati takvu izjavu i ne objasniti je. Budući da je odgovoran za dvije ponajveće društvene mreže, je li govorio sa stajališta programera? Ili su se njemu kao korisniku svidjele promjene usmjerene prema korisniku koje je Google radio kako bi poboljšao iskustvo Androida?

Naravno, njegova bi izjava vrlo lako mogla biti rezultat nedavne svađe između Marka Zuckerberga i Applea oko pravila moderiranja App Storea i ograničenja praćenja aplikacija, što je ozbiljno utjecalo na Metin poslovni model prepun oglasa.

Što se tiče korisničkog iskustva na svakoj platformi, trenutna stabilna verzija iOS-a 16 ima mnogo toga za sebe, ali je također zloglasna po tome što je prepuna grešaka i stvari koje se kvare, protiveći se Appleovoj filozofiji "jednostavno radi". A prema onome što se zna o nadolazećem iOS-u 17, Apple dodatno jača kontrolu nad ekosustavom sa značajkama koje "zaključavaju" korisnike.

S druge strane, beta izdanja Androida 14 dodala su hrpu poboljšanja kvalitete života, u rasponu od novih prilagodbi zaključanog zaslona i indikatora punjenja do prediktivne geste unatrag te povlačenja i ispuštanja za tekst i fotografije.

Također, Instagram je dugo davao prednost iOS-u u odnosu na Android. Primjerice, Instagram u početku nije ni imao Android aplikaciju. I čini se da se to nije promijenilo čak ni s Threads, unatoč Mosserijevoj sklonosti Androidu. Poveće ažuriranje Threadsa stiglo je za iOS osjetno prije nego za Android.

Nadajmo se da će se stvari poboljšati za Instagramove i Threadsove Android aplikacije u smislu jednakosti značajki s verzijom za iOS. Naime, korisnici pametnih telefona zaslužuju iskustvo bogato značajkama bez obzira na platformu koju preferiraju.