AI FORUM 2023

Samsung predstavio ključna dostignuća u umjetnoj inteligenciji i računalnom inženjerstvu

Samsung predstavio ključna dostignuća u umjetnoj inteligenciji i računalnom inženjerstvu

Samsung je održao dvodnevni AI Forum 2023 na kojem su predstavljena najnovija istraživačka dostignuća u umjetnoj inteligenciji i računalnom inženjerstvu, pridonoseći unapređenju tvrtke poluvodičke tehnologije sljedeće generacije.

S više od 1000 sudionika - uključujući vodeće akademike, stručnjake iz industrije, istraživače i studente - prvi dan sedmog Samsung AI Foruma održao se u južnokorejskom kongresnom centru "Suwon u Gyeonggi-dou", pod temom "AI velikog razmjera za bolje sutra". Domaćin prvog dana dvodnevnog foruma bio je Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), a domaćin drugog dana bio je Samsung Research u Samsung R&D kampusu u Seulu u Južnoj Koreji.

"U posljednje vrijeme pažnja je sve više usmjerena prema generativnoj AI tehnologiji, budući da nam pruža potencijal za otključavanje novih rješenja i suočavanje s dugotrajnim izazovima. No, potreba za dubinskim istraživanjem sigurnosti, pouzdanosti i održivosti umjetne inteligencije u isto vrijeme raste. Očekujemo da će ovaj forum — na kojem su se okupili vrhunski svjetski stručnjaci — biti platforma za raspravu o načinima stvaranja svjetlije budućnosti putem AI i poluvodičkih tehnologija", istaknuo je u svom uvodnom govoru Kye Hyun Kyung, predsjednik i izvršni direktor odjela za rješenja za uređaje (DS) u Samsungu.

Iz Samsunga su naglašene dvije ključne teme - LLM algoritmi i transformacija umjetne inteligencije (AI) u industriji te računarstvo velikih razmjera i simulacija.

Tijekom ovog događaja, Samsung je organizirao službenu ceremoniju za proglašenje pobjednika Samsung AI Researcher nagrade kao i Samsung AI/CE Challenge natjecanja. Svrha ovih priznanja je odati počast istraživačima u usponu, ali i studentima i diplomantima koji se ističu. Pobjedu na Samsung AI/CE Challenge natjecanju odnijelo je 16 timova, a na koje se bilo prijavilo sveukupno 1481 studenata čineći 410 natjecateljskih grupa.

"Imali smo mogućnost dubinski istražiti potencijalne probleme. AI/CE Challenge natjecanje bila je dobra prilika da proširimo svoje horizonte na području istraživanja", rekao je doktorant Keondo Park s Nacionalnog sveučilišta u Seulu smjera podatkovne znanosti te član tima koji je osvojio veliku nagradu.

Nadalje, SAIT je predstavio plakat vodećih istraživačkih radova kao i izložbe istraživačkih projekata u područjima AI i CE. Također pripremio je i programe umrežavanja za sudionike kako bi imali priliku uključiti se u vitalne AI i CE ekosustave.

Studenti diplomskih studija s uglednih sveučilišta koja se bave istraživanjem umjetne inteligencije predstavili su radove objavljene u vodećim međunarodnim časopisima o umjetnoj inteligenciji te su istaknuli buduće smjerove istraživanja.

Tim predvođen profesorom Seung-won Hwangom s Nacionalnog sveučilišta u Seulu prikazao je učinkovitu tehnologiju generiranja koda i pretraživanja pomoću generativne umjetne inteligencije, dok je tim profesora Gunhee Kima demonstrirao tehnologiju prostornog rasuđivanja koristeći multimodalne pristupe.

U završnoj sesiji, sudionici su istražili Samsung Gauss i On-Device AI tehnologije koristeći ovaj model. Model se sastoji od Samsung Gauss jezika, Samsung Gauss koda i Samsung Gauss slike, a nazvan je po Carlu Friedrichu Gaussu, legendarnom matematičaru koji je uspostavio teoriju normalne distribucije, okosnicu strojnog učenja i umjetne inteligencije. Nadalje, naziv odražava krajnju viziju tvrtke Samsung za modele - a to je crpiti iz svih svjetskih fenomena i znanja kako bi se iskoristila moć umjetne inteligencije za poboljšanje života potrošača diljem svijeta.

Samsung Gauss Language, generativni jezični model, poboljšava radnu učinkovitost olakšavanjem zadataka poput sastavljanja e-pošte, sažimanja dokumenata i prevođenja sadržaja. Također može poboljšati iskustvo potrošača omogućavanjem pametnije kontrole uređaja kada se integrira u proizvode.

Samsung ne samo da razvija AI tehnologije, već provodi i različite aktivnosti koje osiguravaju sigurnu uporabu umjetne inteligencije. Putem AI Red Teama, nastavlja jačati sposobnost proaktivnog rješavanja i nadziranja problema sigurnosti i privatnosti koji se mogu pojaviti tijekom cijelog procesa — od prikupljanja podataka do razvoja AI modela, implementacije usluga i rezultata generiranih umjetnom inteligencijom — sve s načelima etike umjetne inteligencije na umu.