Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

Linux okruženje podosta se mijenja s godinama i to se može vidjeti po činjenici da C programski jezik više nije jedini s kojim se u njemu radi. Primjerice, Rust nikad nije bio bliži Linuxu, a sljedeća nadopuna operativnog sustava čak će dodati podršku za taj programski jezik, kao drugi za Linux kernel!

Najveća promjena u novom paketu jest da će Rust kod za kernel "počivati" na stabilnom Rust "complieru" umjesto na beta "compilerima". A kako će situacija ići prema naprijed, Rust za Linux će migrirati svaki put kad se predstavi stabilni Rust "compiler". Trenutno, to je Rust 1.57.0.

Na ovaj način se uklanjaju sve nestabilne mogućnosti koje se trenutno koriste, a tako nešto za developere je iznimno korisno. Dakle, svaka nadogradnja će samo dodatno poboljšavati Rust, ali i dio Linuxa koji će biti vezan uz njega.

Također, prvo gdje će Rust imati bitnu ulogu jesu driveri jer ovise o funkcionalnosti jezgre kernela, a o njima u konačnici ne ovisi. Ali, to su već složeniji detalji priče kojima će se "zabavljati" oni najstručniji.

Sve ovo zapravo nije nikakvo iznenađenje, godinama se nagađalo da promjena ove vrste stiže za Linux. Primjerice, tijekom virutalne Linux Plumbers konferencije prošle godine, predstavljena je ideja o Rustu kao drugom jeziku za Linux.

Cilj nije da Linux bude "ispisan" Rustom, nijad ni nije bio. Prvenstveno jer nitko ne bi htio ni mogao zamijeniti 25 milijuna linija C jezika u Rust. Cilj je imati ga u kernelu jer je sigurniji nego C, posebno kad se radi o greškama vezanima za memoriju.

Cijela priča trebala bi potpuno zaživjeti tijekom iduće godine, što je poprilično brzo, a opet dovoljno vremena da se obave sve potrebne pripreme, predstave sve promjene onima kojih se ovo tiče, tako da korištenje Rusta može od samog početka ići prema naprijed onako kako se i planiralo.