Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

Linux okruženje podosta se mijenja s godinama i to se može vidjeti po činjenici da C programski jezik više nije jedini s kojim se u njemu radi. Primjerice, Rust nikad nije bio bliži Linuxu, a sljedeća nadopuna operativnog sustava čak će dodati podršku za taj programski jezik, kao drugi za Linux kernel!

Najveća promjena u novom paketu jest da će Rust kod za kernel "počivati" na stabilnom Rust "complieru" umjesto na beta "compilerima". A kako će situacija ići prema naprijed, Rust za Linux će migrirati svaki put kad se predstavi stabilni Rust "compiler". Trenutno, to je Rust 1.57.0.

Na ovaj način se uklanjaju sve nestabilne mogućnosti koje se trenutno koriste, a tako nešto za developere je iznimno korisno. Dakle, svaka nadogradnja će samo dodatno poboljšavati Rust, ali i dio Linuxa koji će biti vezan uz njega.

Također, prvo gdje će Rust imati bitnu ulogu jesu driveri jer ovise o funkcionalnosti jezgre kernela, a o njima u konačnici ne ovisi. Ali, to su već složeniji detalji priče kojima će se "zabavljati" oni najstručniji.

Sve ovo zapravo nije nikakvo iznenađenje, godinama se nagađalo da promjena ove vrste stiže za Linux. Primjerice, tijekom virutalne Linux Plumbers konferencije prošle godine, predstavljena je ideja o Rustu kao drugom jeziku za Linux.

Cilj nije da Linux bude "ispisan" Rustom, nijad ni nije bio. Prvenstveno jer nitko ne bi htio ni mogao zamijeniti 25 milijuna linija C jezika u Rust. Cilj je imati ga u kernelu jer je sigurniji nego C, posebno kad se radi o greškama vezanima za memoriju.

Cijela priča trebala bi potpuno zaživjeti tijekom iduće godine, što je poprilično brzo, a opet dovoljno vremena da se obave sve potrebne pripreme, predstave sve promjene onima kojih se ovo tiče, tako da korištenje Rusta može od samog početka ići prema naprijed onako kako se i planiralo.

Još iz kategorije

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

22.05.2022.

Na Huawei Digital Talent Summitu, organiziranom u sklopu UNESCO-ove Svjetske konferencije o visokom obrazovanju, sudjelovalo je više od 80 stručnjaka za sustav obrazovanja iz niza zemalja, uključujući Ivicu Šuška, državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

21.05.2022.

Prema AmChamu, Hrvatska je jedna od zemalja EU koja se mogla pohvaliti zavidnom razinom digitalizacije zdravstva i zdravstvenog sustava. Međutim, počela je stagnirati. Preporuke za hrvatsko zdravstvo do 2027. baziraju se na digitalizaciji, podupiranju razvoja i korištenja digitalnih softverskih rješenja namijenjenih poticanju zdravlja i prevenciji bolesti i digitalnoj povezanosti svih segmenata zdravstvenog sustava (od bolnice, primarna zdravstvena zaštita, njega i rehabilitacija). Financije tu ne bi smjele biti prepreka jer se sredstva mogu povući iz EU fondova, dok je sam informatički sustav funkcionalan i na sasvim dobroj razini.

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

20.05.2022.

Hrvatski Telekom zajedno s tvrtkom Sustav javnih bicikala i Gradom Splitom danas je predstavio sustav javnih bicikala u Klisu, koji su u toj općini postavljeni u sklopu EU projekta 'Biraj biciklu!', ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.