KIBERNETIČKI RAT SE NASTAVLJA NA NOVOM PODRUČJU

Rusija planira AI strategiju za izazov Zapadu

Rusija planira AI strategiju za izazov Zapadu
Wikipedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira uspostaviti nacionalnu strategiju umjetne inteligencije. Dodao je da će se suprotstaviti onome što je opisao kao zapadnu dominaciju tehnologije, krajolik koji je doveo do pristranih modela.

Putin je to rekao na konferenciji o umjetnoj inteligenciji, otkrivajući da će obnovljeni ruski okvir za umjetnu inteligenciju uskoro biti odobren i da će imati značajne promjene u odnosu na ono što je predsjednik tvrdio kao opasan i neprihvatljiv monopol nad umjetnom inteligencijom zapadnih zemalja. Putin je ukazao na plan proširenja temeljnih i primijenjenih istraživanja u području generativne umjetne inteligencije i velikih jezičnih modela dok je pozivao državu da napravi zakonodavne i investicijske promjene kako bi potaknula razvoj tehnologije.

U međuvremenu, novine Barron's izvijestile su da je Putin također napadao tražilice i tehnološke platforme koje je razvio Zapad, navodeći da često rade na vrlo selektivan, pristran način obučeni na zapadnim podacima za zapadno tržište, za što vjeruje da je dovelo do isključivanja Ruska kultura online. Predsjednik je također pozvao Rusiju da bude ispred krivulje. Izdanja su izjavila da su ambicije Moskve u pogledu umjetne inteligencije unazadile rat u Ukrajini koji je doveo do bijega vrhunskih istraživača i tehnologa iz zemlje, te sankcijama koje Rusiji blokiraju pristup naprednim računalnim dijelovima.