USPJEŠNA GODINA

Rimac Nevera postavila novi rekord na legendarnoj stazi u Nürburgringu

Rimac Nevera postavila novi rekord na legendarnoj stazi u Nürburgringu

Predstavljanjem Nevera Time Attacka, tijekom Car Weeka u Montereyu, Rimac Automobili slave godinu obaranja rekorda s njih više od 20 u 2023.

Novo limitirano izdanje luksuzne jurilice otkriveno je istoga dana kada je potvrđeno da je Nevera oborila još jedan rekord na slavnom Nürburgringu. Naime, 18. kolovoza je Nevera srušila prethodni rekord za električnih vozila u serijskoj proizvodnji na stazi Nürburgring. Naime, u povijesnoj, kraćoj konfiguraciji staze od 20,6 kilometara, Nevera je postavila vrijeme od 7:00:928.

Rekordni krug, koji je vozio hrvatski vozač utrka Martin Kodrić, vožen je na cestovnim gumama Michelin Cup2R, a potvrđen je neovisnim vremenskim podacima, TÜV SÜD-om i ugrađenom telemetrijom.

"Imali smo izazovne vremenske uvjete tijekom ovotjednih treninga i odabrali smo, čini se, jedan od najtoplijih dana na stazi ovog ljeta da postavimo vrijeme kruga. Međutim, 7:05:298 na stazi Nürburgring Nordschleife je za svaku pohvalu. Činjenica da Nevera može postići ovu vrstu brzine na stazi, kada je razvijena da bude udoban GT automobil za cestu, ono je što je čini tako posebnom. To je tako dobro zaokružen komad inženjerstva i dizajna; uzbudljiv za vožnju zavojitim B-cestama, udoban na udaljenostima i brz na stazi", komentirao je Kodrić.

Ovaj rekord samo je posljednji na popisu od više od 20 koje je Nevera srušila ove godine. U travnju 2023., na Automotive Testing Papenburg (ATP), Njemačka, Rimac Nevera je postavila 23 rekorda ubrzanja i kočenja u jednom danu. Nevera također nosi naslov električnog automobila s najvećom verificiranom maksimalnom brzinom, postigavši 412 km/h.

U srpnju na Festivalu brzine u Goodwoodu, Nevera je ponovno pokazala svoje sposobnosti. Pred rasprodanim događajem, je postavila vrijeme od 49,32 sekundi, što je čini ne samo najbržim električnim serijskim automobilom koji je ikad prošao poznati uspon, već i najbržim serijskim automobilom u 2023.

Kako bi obilježili ovu rekordnu godinu, Rimac Automobili će proizvesti 12 automobila Nevera Time Attack Edition. I svi su već rasprodani.

Osnivač i glavni izvršni direktor (CEO) Rimac Grupe, Mate Rimac, očekivano je zadovoljan.

"Nevera je u svijet hiperautomobila donijela nove tehnologije, nove sposobnosti i nove razine performansi. Ali, najjednostavniji način na koji možemo demonstrirati mogućnosti ovog automobila je obaranjem rekorda. I to je upravo ono što smo radili ove godine. Nevera Time Attack je ograničeno izdanje koje slavi dosadašnje uspjehe, a završen je u specifikaciji koja je inspirirana automobilom s kojim je sve počelo - mojim konvertiraniim BMW e-M3. Nevera Time Attack bit će napravljena u seriji od 12 primjera, a svaki već ima kupca", potvrdio je Rimac.

Prvi kupac, Jeff Miller iz Kalifornije, dobio je svoju Neveru Time Attack tijekom predstavljanja na Quailu.

"Oduševljen sam što preuzimam Nevera Time Attack na ovom kultnom događaju i u prisutnosti Mate. Ogromno hvala njemu i cijelom Rimac timu što su dizajnirali i napravili ovako nevjerojatno vozilo. Iskustvo je bilo ništa manje nego nevjerojatno. Od trenutka kada me O’Gara Coach upoznao s idejom do danas. Jednostavno jedva čekam staviti ovaj auto na zavojite ceste i osjetiti kako ide preko 200 milja na sat na stazama. To što su moja obitelj i bliski prijatelji ovdje da podijele ovaj trenutak čini ga još posebnijim.", izjavio je Miller nakon preuzimanja svog novog automobila.

Specijalnu boju za Time Attack kreirao je Rimac Automobili dizajn tim i ručno je nanesena kako bi se stvorila savršena završna obrada. Jeffov automobil ima bazu u Squadron crnoj boji, s Lightning Green naglascima, uključujući par pruga koje se protežu od naprijed prema natrag. Ova prilagođena nijansa Lightning Green inspirirana je vremenskim fenomenom koji se događa prije oluje, kada nabijene ionizirane čestice daju nebu prekrasnu, snažnu živo zelenu nijansu. To je vidljivo upozorenje o energiji koja će se osloboditi. Boja je također inspirirana konvertiranim e-M3 Mate Rimca koji je 2011. postavio pet rekorda za ubrzanje i od FIA potvrđen kao najbrže ubrzavajuće električno vozilo na svijetu u to vrijeme. Rimčev prvi rekorder i preteča Neveri.

Preostalih 11 vlasnika biralo je između baze Squadron Black ili vidljivih karbonskih vlakana, istaknutih nizom boja, uključujući Rimac Racing Red i Stiniva E-Blue. Svaki je uparen sa suptilnim odrazom boje u aluminijskim naplatcima Vertex. Na donjoj strani stražnjeg krila - jasno vidljivo kada je Nevera postavljena u svom najekstremnijem načinu rada, nalazi se poruka: "Posvećeno onima koji dolaze nakon nas."

Posebni detalji Time Attacka nalaze se i u interijeru, koji je završen u bazi od crne alcantare, istaknute akcentima i kontrastnim šavovima u odabranoj nijansi eksterijera. Svaki primjerak ima prilagođene šavove "Time Attack" na naslonima sjedala i ugraviranu pločicu "Time Attack: 1 od 12".

Treba napomenuti i da je proizvodnja Nevere u tijeku. Polovica ograničene proizvodne serije od 150 već je prodana i automobili se trenutno isporučuju kupcima diljem svijeta.