TUŽNA REALNOST

Era jeftinog streaminga je završila: Netflix, Disney i HBO su nas doveli gdje smo i bili

Era jeftinog streaminga je završila: Netflix, Disney i HBO su nas doveli gdje smo i bili
Depositphotos

Platforme za streaming videosadržaja bile su godinama iznimno jeftine kako bi pridobile korisnike uz sebe, ali s pandemijom koronavirusa i jačanjem konkurentnosti na tržištu, situacija se bitno promijenila i slobodno možemo reći - era jeftinog streaminga je završila.

Svaka od trenutno najjačih platformi unazad godinu dana je minimalno jednom poskupjela, ukinuto je dijeljenje lozinki, odnosno, korisničkih računa. Uz sve to, sve je raširenije "guranje" reklama unutar platforme, što je prije bilo nezamislivo.

Ali, istovremeno, sve je više ekskluzivnog i originalnog sadržaja, što korisnike itekako može motivirati da se okrenu nekome od mnogobrojnih koji se nude u ovoj sferi. Zato korisnik ove novije ere nije konstantno vjeran jednoj platformi nego "vreba" kad što zanimljivo izađe pa onda uzme mjesečnu pretplatu, pogleda što ga zanima i tako iz mjeseca u mjesec.

U suprotnom, cijena svih platformi kombinirano bila bi identična onoj kao da se uzima neka kabelska TV, koja je dolaskom streaminga praktički propala. No, sad dobiva novi život jer nudi više od serija, filmova, dokumentaraca... Nudi TV emisije, sport, glazbu i još ponešto eksra u odnosu na streaming.

Stoga, može se reći i da je streaming rat završio. Lideri su se postavili gdje su željeli i zadovoljni su. To je pomalo i ironično. Jer, nakon ulijevanja milijardi i milijardi dolara u izgradnju navodno revolucionarnih platformi za streaming i desetkovanja poslovnih modela koji su desetljećima nudili stabilnost industriji, ultimativni proizvod izgleda užasno slično onome čega su se tvrtke i potrošači uopće pokušavali osloboditi.

Zato ne čudi nezadovoljstvo korisnika i spremnost zaokreta prema nekoj novoj revoluciji. Koja će označiti kraj današnjim platformama, koje su sve učinjeno iskoristile da bi nas vratile tamo gdje smo bili prije deset ili 15 godina.