Raste potražnja za klimama zbog straha od hladnoće

Raste potražnja za klimama zbog straha od hladnoće
DepositPhotos

Novi podaci portala za usporedbu cijena Jeftinije.hr, dio Heureka Grupe, pokazuju zanimljivo kretanje potražnje za klima uređajima u Hrvatskoj. Riječ je o online trgovini i kupcima koji traže i kupuju pretežito putem interneta.

Naime, analiza podataka Jeftinije.hr pokazuje da potražnja za klima uređajima u Hrvatskoj obično izgleda ovako; iz godine u godinu na samom početku svibnja započinje prvo povećanje potražnje u odnosu na godišnji prosjek, ono bude naglo i relativno kratkotrajno, s vrhuncem u lipnju. Već u srpnju potražnja počinje opadati, i vraća se na svoj godišnji prosjek.

Interes za kupnju naravno nije apsolutan, podložan je promjenama zbog utjecaja vremenskih uvjeta određene godine ili specifičnih situacija poput pandemijskih godina kada su potrošači pokazali izrazito konzervativno zanimanje za klima uređajima tijekom cijele godine.

Međutim, u ovom trenutku, na hrvatskom smo tržištu zabilježili povećanje potražnje za klima uređajima od 104 % u odnosu na posljednjih 30 dana. Osim potrebe za ugodnijim, hladnijim temperaturama, izgleda da je i neizvjesna situacija s opskrbom plina utjecala na ovo  iznenađujuće povećanje potražnje za klima uređajima, s obzirom na to da potrošači žele sezonu grijanja dočekati spremni, s osiguranim alternativnim izvorom grijanja.

Analiza najpopularnijih modela i brendova pokazala je kako domaći kupci najviše pretražuju klima uređaje brenda Vivax, čak tri njihova modela su među pet najpopularnijih. Po pitanju popularnosti, u mnoštvu velikih i jakih brendova klima uređaja ni ove godine nije bilo velikih iznenađenja. Uz Vivax, najtraženiji brendovi su Mitsubishi, LG, Hyundai i Daikin.