Raste potražnja za klimama zbog straha od hladnoće

Raste potražnja za klimama zbog straha od hladnoće

Foto: DepositPhotos

Novi podaci portala za usporedbu cijena Jeftinije.hr, dio Heureka Grupe, pokazuju zanimljivo kretanje potražnje za klima uređajima u Hrvatskoj. Riječ je o online trgovini i kupcima koji traže i kupuju pretežito putem interneta.

Naime, analiza podataka Jeftinije.hr pokazuje da potražnja za klima uređajima u Hrvatskoj obično izgleda ovako; iz godine u godinu na samom početku svibnja započinje prvo povećanje potražnje u odnosu na godišnji prosjek, ono bude naglo i relativno kratkotrajno, s vrhuncem u lipnju. Već u srpnju potražnja počinje opadati, i vraća se na svoj godišnji prosjek.

Interes za kupnju naravno nije apsolutan, podložan je promjenama zbog utjecaja vremenskih uvjeta određene godine ili specifičnih situacija poput pandemijskih godina kada su potrošači pokazali izrazito konzervativno zanimanje za klima uređajima tijekom cijele godine.

Međutim, u ovom trenutku, na hrvatskom smo tržištu zabilježili povećanje potražnje za klima uređajima od 104 % u odnosu na posljednjih 30 dana. Osim potrebe za ugodnijim, hladnijim temperaturama, izgleda da je i neizvjesna situacija s opskrbom plina utjecala na ovo  iznenađujuće povećanje potražnje za klima uređajima, s obzirom na to da potrošači žele sezonu grijanja dočekati spremni, s osiguranim alternativnim izvorom grijanja.

Analiza najpopularnijih modela i brendova pokazala je kako domaći kupci najviše pretražuju klima uređaje brenda Vivax, čak tri njihova modela su među pet najpopularnijih. Po pitanju popularnosti, u mnoštvu velikih i jakih brendova klima uređaja ni ove godine nije bilo velikih iznenađenja. Uz Vivax, najtraženiji brendovi su Mitsubishi, LG, Hyundai i Daikin.

Još iz kategorije

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

13.08.2022.

Dok se ljetni ciklus edukacija programiranja privodi kraju, Infinum Academy već je objavio termine održavanja tri nove radionice. Uz već poznatu edukaciju u području UX/UI dizajna, za koju portfolio treba poslati najkasnije do 18. kolovoza, prijave su otvorene i za programe DevOps i WordPress.

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

12.08.2022.

Linux Foundation i Snyk su u partnerstvu napravili izvještaj pod nazivom 'Stanje sigurnosti otvorenog koda' (eng. The State of Open Source Security) i razotkrili podosta zabrinjavajućih informacija vezanih uz zablude koje se tiču 'open sourcea' u prvom kvartalu ove godine.

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

11.08.2022.

Stanje na američkom tržištu rada u tehnološkom sektoru došlo je do razine na kojoj se u trećini svih objavljenih oglasa za posao traže softver developeri i inženjeri. Te brojke donosi Američki ured za statistiku rada (US Bureau of Labor Statistics), a tiču se situacije zaključno sa svibnjem.