AI U PRAKSI

Raste interes za kupnju potaknutu umjetnom inteligencijom usred ekonomske krize

Raste interes za kupnju potaknutu umjetnom inteligencijom usred ekonomske krize
Depositphotos

Dok se maloprodajni krajolik suočava sa sve većim pritiskom evoluirajućih očekivanja potrošača i ekonomskih prepreka, nova globalna studija IBM Instituta za poslovnu vrijednost otkriva sve veći jaz između zahtjeva kupaca i trenutne maloprodajne ponude. Treća dvogodišnja potrošačka studija ispitala je gotovo 20.000 globalnih potrošača i otkrila nezadovoljstvo iskustvima u maloprodaji, pri čemu je samo 9 posto ispitanih potrošača reklo da su zadovoljni kupnjom u trgovini, a 14 posto zadovoljni su kupnjom na mreži.

Ipak, tehnologija bi mogla igrati važnu ulogu u poboljšanju ukupnog iskustva kupnje, s više od polovice ispitanika koji su izjavili da su željni AI poboljšanja poput virtualnih pomoćnika (55 posto) i AI aplikacija (59 posto) dok kupuju. Pod utjecajem inflacije, šest od deset ispitanih potrošača također kaže da je inflacija utjecala na njihovu kupnju, a 62 posto kaže da je cijena glavni razlog zašto mijenjaju trgovinu ili marku.

"Suočen s brzim promjenama očekivanja potrošača i surovom realnošću današnje ekonomske slike za kućanstva, maloprodajni sektor se suočava s stalnim izazovom—i mogućnošću bez presedana", rekao je Luq Niazi, globalni direktor u IBM-u. "Vidimo da današnji potrošači, suočeni s više izbora i kanala nego ikad, sve više donose svoje odluke o kupnji na temelju cijene i kvalitete iskustava koje trgovci pružaju. Studija IBM IBV Consumer 2024 naglašava priliku za trgovce da integriraju AI i druge tehnologije u digitalna i fizička iskustva kupnje kako bi zadovoljili ove promjenjive zahtjeve potrošača i njihove ekonomske izazove. Koristeći napredak u tehnologijama umjetne inteligencije, trgovci na malo mogu krenuti naprijed u novu eru trgovine i ispunjenja, vodeći inovacijama za stvaranje intuitivnog kupovnog iskustva , jedinstveno, personalizirano i učinkovito."

Unatoč tome što 73 posto ispitanika preferira fizičke trgovine, samo 9 posto ih je zadovoljno iskustvom u trgovini. Anketirani potrošači žele veću ponudu dostupnih proizvoda (37 posto), više informacija o proizvodima (26 posto) i bržu naplatu (26 posto) u trgovinama. Većina ispitanih potrošača (65 posto) nadopunjuje svoje iskustvo u trgovini korištenjem mobilnih aplikacija tijekom kupnje, pokazujući trend prema digitalno integriranom iskustvu u trgovini. Internetska maloprodaja nije imuna na kritike; dvije trećine ispitanih potrošača otkriva nove proizvode putem weba, no mnogi su izrazili nezadovoljstvo svojim putovanjem u online kupnju, navodeći izazove pri pronalaženju proizvoda koje žele (36 posto), nedovoljno informacija o proizvodima (33 posto) i glomazan povratak procesa (33 posto).

Anketirani potrošači pokazali su snažan interes za korištenje AI tehnologije za poboljšanje različitih aspekata svoje kupnje. Većina potrošača (59 posto) rekla je da bi voljela koristiti AI aplikacije dok kupuju, a 4 od 5 potrošača koji nisu koristili tehnologiju za kupnju prijavilo je interes da je isprobaju. Personalizacija i ciljane ponude su u potražnji, a 52 posto ispitanih potrošača zainteresirano je za primanje informacija, reklama i ponuda od trgovina koje su relevantne za njihove posebne interese. Ipak, ostaje veliki jaz u zadovoljstvu među trenutačnim ispitanim korisnicima pomoćnika umjetne inteligencije. Samo otprilike jedna trećina kupaca koji su odgovorili na upit koji su koristili virtualne pomoćnike zadovoljna je iskustvom, a gotovo 20 posto bilo je toliko razočarano da više ne žele koristiti virtualne pomoćnike, što ukazuje na neusklađenost između trenutne tehnološke ponude i očekivanja kupaca.

Ekonomski izazovi, posebice inflacija, utječu na ponašanje pri kupnji. Anketirani potrošači traže fleksibilne opcije plaćanja, pri čemu 55 posto želi raznovrsnije mogućnosti plaćanja, a 46 posto navodi da bi željeli platiti svoju kupnju na rate. Dok inflacija i ekonomska neizvjesnost opterećuju džeparac, 62 posto ispitanih potrošača također kaže da je cijena glavni razlog zašto bi promijenili trgovinu ili marku. Studija naglašava hitnu potrebu trgovaca za inovacijama i integracijom naprednih tehnologija, poput umjetne inteligencije, kako bi poboljšali iskustvo kupnje. Studija također služi kao izvor za trgovce na malo, ocrtavajući djelotvorne strategije za pomoć tim tvrtkama da zadovolje promjenjive zahtjeve potrošača.