OČEKIVANA PROMJENA

Početne isporuke pametnih telefona 2024. otkrivaju oporavak industrije

Samsung je zabilježio najviše isporuka od bilo kojeg OEM-a u 1. kvartalu 2024. godine, sa 60,4 milijuna jedinica. S lansiranjem najnovije S24 serije vrhunskih telefona koji uključuju značajke Galaxy AI došlo je do snažnog rasta od 13,5 posto u odnosu na 4. kvartal 2023.

Početne isporuke pametnih telefona 2024. otkrivaju oporavak industrije
Depositphotos

Prema najnovijem Omdijinom istraživanju za 1. kvartal 2024. godine, isporuke pametnih telefona iznosile su 300,4 milijuna jedinica. To predstavlja povećanje od 11,6 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem 2023., označavajući drugo tromjesečje zaredom međugodišnjeg povećanja nakon produljenog razdoblja tržišne stagnacije i pada od drugog tromjesečja 21. do četvrtog tromjesečja 2023.

Povećanje ukupnih isporuka pametnih telefona sugerira da se industrija stabilizira nakon razdoblja turbulencije: u početku s velikom potražnjom za pametnim telefonima između 4. kvartala 2020. i 3. kvartala 2021. nakon čega su uslijedili problemi u opskrbnom lancu 2022. Mnogi proizvođači originalne opreme zabilježili su veliki dvoznamenkasti rast iz godine u godinu, uključujući Xiaomi, Honor, Motorola i Realme, a Transsion i Huawei bilježe troznamenkasti rast. I Apple i OPPO zabilježili su pad u odnosu na prethodno razdoblje.

Samsung je zabilježio najviše isporuka od bilo kojeg OEM-a u 1. kvartalu 2024. godine, sa 60,4 milijuna jedinica. S lansiranjem najnovije S24 serije vrhunskih telefona koji uključuju značajke Galaxy AI došlo je do snažnog rasta od 13,5 posto u odnosu na 4. kvartal 2023. No, u usporedbi s prvim kvartalom 23. i lansiranjem S23, to je povećanje od samo 0,2 posto na godišnjoj razini. Potražnja za pametnim telefonima srednje i niske cijene, koji čine velik dio Samsungovih ukupnih isporuka pametnih telefona, oporavlja se, no sveukupne isporuke ostale su na sličnoj razini kao i prošle godine zbog jačanja konkurencije s kineskim tvrtkama.

Nakon porasta Appleovih isporuka u 4. kvartalu 2023. godine, nakon lansiranja serije iPhone 15, Appleov ukupni broj u prvom kvartalu 24. godine smanjio se na 50,7 milijuna jedinica – što predstavlja pad u usporedbi s prethodnom godinom. Pad se može pripisati odgođenoj proizvodnji i isporukama od 4. kvartala 22. do 1. kvartala 2023. godine, što je rezultiralo većim ukupnim iznosima isporuka od uobičajenih. S obzirom na uspješnu izvedbu u 4. kvartalu 23. za Apple, pad u 1. kvartalu 24. ne bi trebao biti neočekivan ili alarmantan.

Podaci o isporuci Xiaomija neznatno su pali u odnosu na prethodni kvartal; s isporukama od 40,8 milijuna jedinica u prvom kvartalu 24. Ovo je lagani pad od 1 posto u odnosu na 41,2 milijuna u 4. kvartalu 23., što je također bio blagi pad u odnosu na 41,8 milijuna u 3. kvartalu 2023. Ali to je još uvijek značajno povećanje od 33,8 posto na godišnjoj razini, u odnosu na 1. kvartal 23. Unatoč smanjenju tromjesečnih isporuka, Xiaomi i dalje pokazuje znakove da se oporavlja. Ovaj trend slijedi dugotrajno razdoblje pada tržišnog udjela, čak i usred ukupnog pada tržišta pametnih telefona.

Transsionove isporuke blago su pale nakon uzastopnih kvartala rasta, s 30,1 milijuna u 4. kvartalu 23. na 27,5 milijuna u 1. kvartalu 24., što je pad od 8,6 posto. No, budući da se radi o tek blagom padu nakon razdoblja vrlo snažnog rasta, Transsion još uvijek bilježi troznamenkasti rast u usporedbi s prošlom godinom, gdje je zabilježio 13 milijuna isporuka u 1. kvartalu 23. Transsionove isporuke više su se nego udvostručile tijekom prošle godine, poguravši ga od šestog najvećeg do četvrtog najvećeg OEM-a. Prestigao je i vivo i Oppo, sada ih vodi za 2,5 milijuna jedinica po kvartalu.

“Najuočljiviji trend na tržištu pametnih telefona je polarizacija pametnih telefona na jeftine i premium pametne telefone. To je neproporcionalno pogodovalo Appleu i Huaweiju, dok su se brendovi koji se fokusiraju na telefone srednje cijene, kao što su Samsung, Oppo i Realme, suočili s izazovima. Kako se krećemo kroz 2024., očekuje se da će globalno tržište rasti iz godine u godinu, osobito u prvoj polovici. Međutim, ova dinamika će ustrajati u određivanju koji će proizvođači originalne opreme imati najviše koristi od ovog rasta,” rekla je Jusy Hong, viša voditeljica istraživanja u Omdijinoj grupi pametnih telefona.