Zanimljiva analiza

Radnici na daljinu dobili 777 sati slobodnog vremena u godinu dana, a većinu su potrošili na spavanje

Radnici na daljinu dobili 777 sati slobodnog vremena u godinu dana, a većinu su potrošili na spavanje
Depositphotos / Ilustracija

Voljeli ili mrzili rad na daljinu, činjenica je da štedi vrijeme jer ne postoji potreba za putovanjem na radno mjesto. A to podrazumijeva i uštedu vremena za spremanje za posao. I mnogo, mnogo više sat sna.

Konkretnije, TodayTesting je proveo istraživanje koje pokazuje koliko se točno može uštedjeti radom na daljinu. Podaci se baziraju na onima američkog Zavoda za statistiku rada i pokazuju da se radom na daljinu u prosjeku uštedi 55,2 minuta dnevno samo na putovanje prema i s posla. Uz to, rade u prosjeku čak dva sata i 18 minuta manje, iako su produktivniji, pa ukupno na tjednoj razini uštede 16,1 sati.

Godišnje se na taj način uštedi 777 sati, 46 minuta i devet sekundi, što je uistinu mnogo vremena. To je više od dva sata dnevno ili oko 15 sati tjedno. Možda još slikovitije, to je više od 32 slobodna dana godišnje!

Sve to dovodi i do činjenice da Amerikanci uštede 60 milijuna sati samo na putovanje svakog dana. To je i osjetno manje onečišćenja zraka pa se i iz tog kuta rad na daljinu može promatrati kao koristan.

Ali, što točno s viškom vremena rade zaposleni? U najvećoj mjeri spavaju jer umjesto dizanja kako bi se spremili i otputovali na posao, to vrijeme mogu iskoristiti za duži boravak u krevetu. Osim spavanja, najčešća zabava je opuštanje bez stresa.

Ukratko, zaposleni na daljinu bitno poboljšavaju kvalitetu života jer mogu više raditi na sebi, imaju više sna, manje stresa i dobivaju više od dana samo za sebe. Tako nešto se uklapa u silna istraživanja koja su napravljena na ovu temu otkako je počela pandemija koronavirusa pa promijenila način na koji se radi.

I zbog svih tih benefita nije nimalo čudno što 87 posto pripadnija generacije Z vidi rad na daljinu kao glavnu prednost njihova željenog radnog mjesta. A oni su budućnost, što znači da rad na daljinu neće iščeznuti.