ELEKTRONIČKI DOKUMENTI

Putovnica je sada i digitalizirana, a uskoro i drugi dokumenti

Putovnica je sada i digitalizirana, a uskoro i drugi dokumenti

Svrha digitalne putne vjerodajnice (DTC) u Hrvatskoj i Finskoj je ubrzati prolazak granične kontrole, olakšati putovanje i unaprijediti sigurnost putnika korištenjem najnovijih tehnoloških rješenja, ističe za ICTbusiness.info Voditelj projekta digitalne putne vjerodajnice ( DTC) Ivan Brko i dodaje da su za potrebe DTC pilot projekta, digitalna putna vjerodajnica (DTC) je razvijena na temelju specifikacije Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO). Sada je već uz digitaliziranu putovnicu moguće imati i digitaliziranu osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu, europsku zdravstvenu iskaznicu, a uskoro i vozačku dozvolu.

Kako će DTC unaprijediti sigurnost putnika tijekom putovanja?

Fokus digitalnih putnih vjerodajnica je primarno brže i jednostavnije putovanje u dijelu granične kontrole. Tehnološki sigurnost digitalne putne vjerodajnice je ista ili viša u odnosu na klasičnu putovnicu, a nije zanemariva ni činjenica da većina nas češće ima u rukama i bolje pazi na mobilne uređaje nego dokumente.

Način aktivacije je zapravo vrlo jednostavan, no kako će građani aktivirati i koristiti digitalnu putnu vjerodajnicu?

Nakon preuzimanja i aktivacije mobilne aplikacije Certilia, korisnik dodavanjem putovnice ili eOI (izdane nakon 02.08.2021) u mobilnu aplikaciju kreira digitalnu putnu vjerodajnicu. Nakon dodira slike dokumenta u aplikaciji, šalje se najava svog putovanja hrvatskoj graničnoj kontroli. Putnik dolazi na granični prijelaz koji ima oznaku DTC te prislanja QR kod generiran putem Certilie za putni dokument koji je koristio na najavu putovanja na čitač na graničnom prijelazu i potom prolazi graničnu kontrolu.   

Trenutno se DTC može koristiti u aplikaciji Certilia za Android uređaje koju je moguće preuzeti u Google Play Trgovini.   

Koja je uloga mobilne aplikacije Certilia u korištenju DTC-a?

Mobilna aplikacija Certilia služi za kreiranje digitalne putne vjerodajnice koja može biti izvedena iz putovnice ili iz elektroničke osobne iskaznice izdane iza 02.08.2021., najavu putovanja hrvatskoj graničnoj kontroli prema odredištu u trećoj zemlji (van Šengenskog područja) ili kod ulaza u RH iz treće zemlje.

Kako je osigurana sigurnost i privatnost podataka u vezi s digitalnom putnom vjerodajnicom?

Tako da se generirane digitalne putne vjerodajnice pohranjuju u sigurnu okolinu Certilia sustava za izradu i pohranu DTC-ova. Korisnik inicira proces izrade DTC-a u Certilii i može obrisati istu, ali ona se fizički ne nalazi na samom uređaju pa ni krađa ili gubitak ne predstavlja sigurnosni ili rizik vezan za privatnost korisnika. Osim toga osoba u bilo kojem trenutku putem Certilia korisničkog portala (www.portal.certilia.com) može udaljeno deaktivirati aplikaciju, čime se brišu svi podaci sa mobilnog uređaja. 

Kada će DTC biti dostupan na iOS uređajima?

Mobilna aplikacija Certilia za iOS uređaje će biti nadograđena s funkcionalnostima vezanim za DTC do kraja 2023.

Koji su prvi koraci pilot-projekta i gdje će građani moći koristiti DTC za putovanja?

Tijekom pilota testiranje upotrebe DTC-a za putovanje prema destinacijama u trećim zemljama je omogućeno u Međunarodnoj Zračnoj luci Zagreb – Franjo Tuđman na jednoj od kućica granične kontrole za odlazne letove i na jednoj za dolazne letove. Obje kućice imaju oznaku DTC.   

Planira li se proširenje projekta na više graničnih prijelaza i zemalja u budućnosti?

Za sada je što se tiče provedbe DTC pilota u Hrvatskoj u fokusu samo testiranje DTC-a u MZLZ-u odnosno u zračnom prometu. O rezultatima DTC pilota će ovisiti proširenje projekta na druge granične (primarno zemljane) prijelaze s trećim zemljama u Hrvatskoj u idućih nekoliko godina.

Rezultati DTC pilot projekta koji provode Hrvatska i Finska s jedne i Kanada i Nizozemska s druge strane će biti iskorišteni za podršku procjeni učinka koju će izraditi Europska komisija prije pripreme nacrta Uredbe EK o digitalizaciji i olakšavanju putovanja. Kada predmetna Uredba bude donesena stvorit će se potrebne zakonske pretpostavke za implementaciju upotrebe digitalnih putnih vjerodajnih diljem EU i naknadno zakonske regulative na razini zemalja EU koja regulira upotrebu putnih dokumenata. 

Kako će digitalna putna vjerodajnica utjecati na broj prelazaka granica i provjera putnika?

Iako korištenje putnih vjerodajnica ne bi trebalo utjecati ni na smanjenje ni povećanje prelazaka granica s trećim zemljama, definitivno bi trebalo (pogotovo u budućnosti kada se krene u implementaciju ostalih tipova DTC-a) ubrzati prolazak putnika kroz granične prijelaze i smanjiti gužve na hrvatskim graničnim prijelazima, ali i prijelazima drugih zemalja EU.

Koje su moguće buduće tehnološke nadogradnje digitalne putne vjerodajnice?

Uz potrebne zakonske izmjene, implementacijom ICAO DTC tipa 2 biti će moguće prijeći granicu prema trećim zemljama samo uz upotrebu mobitela (aplikacije Certilia i najave graničnoj kontroli), bez potrebe pokazivanja putnog dokumenta graničnoj policiji.

Kako će se DTC integrirati s drugim tehnologijama za olakšavanje putovanja?

Postoji mogućnost integracije sustava granične kontrole pojedinih država Šengena, uključujući Hrvatsku, sa sustavima granične kontrole trećih zemalja koji podržavaju prihvat i obradu naprednih najava putovanja i na taj način i proširenja upotrebe DTC-a. To bi značilo da bi putnici mogli koristiti DTC za prolazak granične kontrole  

Na koji način će se osigurati usklađivanje s GDPR-om i zaštita privatnosti podataka putnika?

AKD za sva svoja tehnička rješenja i prilikom pružanja svojih usluga primjenjuje najvišu razinu zaštite sigurnosti i privatnosti podataka korisnika. Vezano za upotrebu DTC-a i aplikacije Certilia, jedan od razloga za to i jest čuvanje generiranih DTC-ova u sigurnom okruženju AKD-a, a ne na uređaju korisnika.

Tko će sve koristiti digitalnu putnu vjerodajnicu i kako će se provoditi verifikacija identiteta putnika?

DTC mogu koristiti svi građani koji imaju valjanu putovnicu ili eOI izdanu nakon 02.08.2021., digitalni mobilni identitet u Hrvatskoj odnosno koji su preuzeli i aktivirali mobilnu aplikaciji Certilia.

Sudionici DTC pilota u Hrvatskoj digitalni mobilni identitet za autentifikaciju u Certilii mogu steći na sljedeći način aktivacijom eOI sa ili bez stjecanja besplatnog udaljenog kvalificiranog el. potpisnog certifikata (na https://mobile.eid.hr) i aktivacijom mobilne aplikacije Certilia (dostupne putem Google Play trgovine za Android i App Store-a za Apple uređaje) te nabavljanjem Certilia kartice s el. identifikacijskim certifikatom ili Certilia udaljeni kvalificirani el. potpisni certifikat (na https://reg.certilia.com) i aktivacijom mobilne aplikacije Certilia.

Kako projekt digitalne putne vjerodajnice pridonosi digitalnoj transformaciji Hrvatske i Europske unije?

Projekt digitalne putne vjerodajnice pridonosi digitalnoj transformaciji Hrvatske i Europske unije implementacijom naprednih tehnoloških rješenja koja ubrzavaju prolazak putnika kroz graničnu kontrolu, olakšavaju putovanje i unapređuju sigurnost putnika.