Loša godina, a u 2023 malen rast

Prošla godina donijela pad isporuke velikih zaslona

Prošla godina donijela pad isporuke velikih zaslona
Depositphotos / Ilustracija

Isporuke zaslona velike površine u 2023. povećat će se za 0,8 posto na godišnjoj razini (na godišnjoj razini) u jediničnom smislu i 3,5 posto u smislu područja, prema Omdiji. Isporuke zaslona velikih površina smanjile su se za 8,2 posto u jedinici i 3,1 posto u površini u 2022. Globalna recesija i rusko-ukrajinski rat u Europi rezultirali su zamrznutom potražnjom za prikazima velikih površina od početka 2022. Kao rezultat toga, konkurenti u industriji pretrpjeli su štetu od visokih zaliha cjevovoda.

“Kako bi očistili zalihe u pripremi, kupci zaslona značajno su smanjili svoje narudžbe od sredine 2022. što je dovelo do velike erozije cijena u 2022. Kao rezultat toga, proizvođači zaslona smanjili su svoju proizvodnju od 2. polugodišta 22. zbog manje potražnje čak i uz povijesno niske cijene zaslona. Isporuke zaslona u 2022. smanjile su se posebno za zaslone prijenosnih računala koji su imali relativno veće zalihe”, rekao je Peter Su, glavni analitičar u Omdiji.

Međutim, predviđa se povećanje isporuka velikih površina u 2023. i za jedinične i za oblasne pošiljke. Su objašnjava da su se „problemi s inventarom nedavno smanjili. IT zaslonima kao što je prijenosno računalo možda će trebati više vremena za čišćenje zaliha, ali trgovci na malo i robne marke razmatraju povlačenje LCD TV zaslona u 1. polugodištu 23. godine, posebno kineskih TV marki i OEM-a koji također isporučuju OEM TV-e u SAD i Europu.”

Prema Omdijinom istraživanju, migracija veličine televizora pomoći će u povećanju isporuka na određeno područje u 2023. Isporuke TV zaslona od 65 inča i više smanjile su se za 5 posto u 2022. zbog globalne recesije i niske upotrebe proizvođača zaslona za tvornice generacije 10.5 zbog povijesno niske cijene prikaza. Međutim, predviđa se da će isporuke TV zaslona od 65 inča i više porasti za 17 posto u 2023. godini.

To, međutim, ne znači da će proizvođači zaslona povećati isporuke jedinica TV zaslona u 2023., već će slijediti konzervativni plan isporuka jedinica TV zaslona kako bi se spriječila erozija cijena u 2023. Su kaže da su "proizvođači zaslona postavili povećanje ciljeva isporuke za IT zaslone u 2023. kako bismo riješili probleme sa zalihama stvorene 2022. Očekujemo da će se kupci vratiti nakon čišćenja zaliha. Osim toga, proizvođači zaslona moraju povećati IT zaslone kako bi zaštitili gubitak od TV zaslona.”

Omdia očekuje da će se ponuda i potražnja za zaslonom velike površine poboljšati od 2H23. Također se očekuje da proizvođači zaslona zadrže svoju politiku "proizvodnje po narudžbi" kako bi spriječili daljnju eroziju cijena zaslona i smanjili probleme s inventarom jer kupci počnu puniti svoje zalihe od sredine 2023. godine.