Proračun za inovacije u Europi veće od 10 milijardi

Proračun za inovacije u Europi veće od 10 milijardi
DepositPhotos / Ilustracija

Europska komisija je danas pokrenula Europsko vijeće za inovacije (EIC), s ciljem poticanja revolucionarnih inovacija. Proračun EIC-a za razdoblje 2021. - 2027. iznosi više od deset milijardi eura.

EIC, koji se temelji na rezultatima uspješnog pilot-programa u okviru Obzora Europa, nije novost samo tog programa, nego je i jedinstvena novost u svijetu: obuhvaća aktivnosti istraživanja novih tehnologija, program akceleratora i namjenski fond vlasničkog kapitala - Fond Europskog vijeća za inovacije - kojima se potiče razvoj inovativnih novoosnovanih i malih i srednjih poduzeća (MSP-ova). Oko tri milijarde eura proračuna EIC-a dodijelit će se Fondu EIC-a.

Objavljen je i prvi godišnji program rada EIC-a na temelju kojeg se u 2021. otvaraju mogućnosti financiranja u iznosu većem od 1,5 milijardi eura. Pokrenuto je prikupljanje kandidatura za dvije nagrade za inovatorice i europsku prijestolnicu inovacija.

„Sada su nam raspolaganju sredstva za potporu malih i srednjih poduzeća s revolucioniranim inovacijama, omogućivanje pristupa vlasničkom kapitalu i širenje inovativnih novoosnovanih poduzeća. Tako ćemo rezultate istraživanja primijeniti u poslovanju i razvijati vizije za tehnološka i inovativna revolucionarnih rješenja“, ističe Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica EK zadužena za inicijativu Europa spremna za digitalno doba.

Aktivnosti inicijative temelje se na iskustvima i rezultatima pilot-projekta provedenog u razdoblju 2018. - 2021. tijekom kojeg je osigurana potpora za više od 5000 MSP-ova i novoosnovanih poduzeća te za više od 330 istraživačkih projekata s proračunom od 3,5 milijardi eura.

„Europsko vijeće za inovacije najambicioznija je europska inicijativa za oporavak od gospodarske krize i ubrzanje prelaska na zeleno i digitalno gospodarstvo. Ulaganjem u vizionarska istraživanja i inovativna poduzeća ojačat će se tehnološka suverenost Europe i potaknuti razvoj stotina najperspektivnijih novoosnovanih poduzeća te utrti put za budući europski prostor inovacija“, pojašnjava Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Akceleratorom EIC-a pruža se potpora MSP-ovima, posebno novoosnovanim i izdvojenim (spinout) poduzećima s ciljem poticanja razvoja revolucionarnih inovacija. Akcelerator EIC-a sadržava novi i pojednostavljeni sustav podnošenja zahtjeva za financiranje prilagođen inovatorima, MSP-ovima i novoosnovanim poduzećima, koji svoje zahtjeve mogu podnijeti u bilo kojem trenutku.

Tim voditelja programa EIC-a bit će odgovoran za razradu ideja tehnoloških i inovativnih revolucionarnih rješenja (kao što su stanična i genska terapija, zeleni vodik i sredstva za liječenje bolesti mozga), upravljanje portfeljima projekata EIC-a i okupljanje dionika s ciljem provođenja tih ideja u djelo.

Novim programom EIC-a za financiranje tranzicije pomoći će se pretvaranju rezultata istraživanja (u okviru instrumenta Tragača EIC-a (Pathfinder) i Europskog istraživačkog vijeća) u inovacije (spinout, komercijalna partnerstva itd.).

Uvode se nove mjere za potporu inovatoricama, kojima je obuhvaćen program za žene na rukovodećim položajima. U partnerstvu s Europskom poduzetničkom mrežom podupirat će se talentirane inovatorice, kao i svi inovativni MSP-ovi iz manje poznatih regija, što će pridonijeti smanjenju raskoraka u inovacijama.

Savjetodavni odbor EIC-a, sastavljen od vodećih inovatora, donosi strategiju Europskog vijeća za inovacije i savjetuje o njezinoj provedbi (vidjeti današnju izjavu Savjetodavnog odbora EIC-a).

Različite su mogućnosti financiranja. Financiranje u okviru Akceleratora EIC-a u iznosu od milijardu eura namijenjeno je novoosnovanim poduzećima i MSP-ovima s ciljem razvoja značajnih inovacija s pomoću kojih se mogu stvoriti nova tržišta ili ostvariti revolucionarni rezultati na postojećim tržištima. Akcelerator pruža jedinstveno mješovito financiranje sredstvima vlasničkog kapitala iz Fonda EIC-a (ili kvazivlasničkog kapitala, kao što su konvertibilni zajmovi) u iznosu od 0,5 milijuna do 15 milijuna eura i bespovratnim sredstvima u iznosu do 2,5 milijuna eura. Od tog iznosa od milijardu eura, 495 milijuna eura namijenjeno je za revolucionarne inovacije povezane s europskim zelenim planom i za strateške digitalne i zdravstvene tehnologije.

Financiranje u okviru Tragača EIC-a (Pathfinder) u iznosu od 300 milijuna eura namijenjeno je multidisciplinarnim istraživačkim timovima za vizionarska istraživanja koja mogu rezultirati revolucionarnim tehnološkim otkrićima. Istraživački timovi mogu se prijaviti za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu do četiri milijuna eura. Većina sredstava dodjeljuje se putem otvorenih poziva bez unaprijed definiranih tematskih prioriteta, a 132 milijuna eura dodjeljuje se za pet određenih tematskih područja: svjesna umjetna inteligencija, alati za mjerenje aktivnosti mozga, stanična i genska terapija, zeleni vodik i inženjering povezan sa živim materijalima.

Financiranje u okviru Tranzicije EIC-a u iznosu od 100 milijuna eura namijenjeno je pretvaranju rezultata istraživanja u mogućnosti inovacija. Prvi poziv u okviru Tranzicije EIC-a bit će usmjeren na rezultate pilot-projekata Tragača EIC-a i provjere koncepta Europskog istraživačkog vijeća radi usavršavanja novih tehnologija i izrade poslovnih modela za određene primjene.

U okviru svih projekata Europskog vijeća za inovacije dostupne su usluge ubrzanja poslovanja kao što su usluge trenera i mentora i stručno znanje, usluge povezane s mogućnostima sklapanja partnerstava s korporacijama, ulagačima i drugima te cijeli niz ostalih usluga i događanja.

U okviru Europskog vijeća za inovacije postoji nekoliko nagrada za inovatore u Europi. Nagrada EU-a za inovatorice je priznanje najdarovitijim poduzetnicama iz cijelog EU-a i zemalja pridruženih programu Obzor Europa, koje su osnovale uspješna poduzeća i uvele svoje inovacije na tržište.

Nagradama za europsku prijestolnicu inovacija (iCapital) prepoznaje se uloga gradova u oblikovanju lokalnog inovacijskog ekosustava i promicanju revolucionarnih inovacija. Ove je godine nagradom obuhvaćena i nova kategorija europskih gradova s rastućim inovacijama (The European Rising Innovative City), koji imaju više od 50 000 i manje od 250 000 stanovnika.

Cilj je natječaja za europske društvene inovacije poticati i nagraditi društvene inovacije koje će ljudima i organizacijama pomoći u prepoznavanju, razvoju i jačanju vještina za prilagodbu i uspješno djelovanje u današnjem promjenjivom svijetu.

Europskim nagradama za javnu nabavu inovativnih rješenja javni i privatni kupci u cijelom EU-u potiču se na promicanje javne nabave inovativnih rješenja, kao i inovativnih načina nabave. Kandidature za nagrade EU-a za inovatorice i europsku prijestolnicu inovacija prikupljaju se od danas. Prijave na natječaje za ostale nagrade objavit će se tijekom godine.