Profesori FER-a na listi svjetskih top znanstvenika

Profesori FER-a na listi svjetskih top znanstvenika
DepositPhotos

Istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD) nedavno je objavila studiju o znanstvenoj citiranosti koja rangira oko 160 000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim disciplinama. Cijela lista je dostupna ovdje.

Studija je objavila dvije liste:

  • listu najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru i
  • listu najutjecajnijih znanstvenika za 2019. godinu.

Na listi najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za cjelokupnu znanstvenu karijeru nalazi se 47 hrvatskih znanstvenika, od kojih su dva s FER-a. Prof. dr. sc. Sven Lončarić rangiran je u top 1% znanstvenika u svijetu u području "Artificial Intelligence and Image Processing", a izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić u top 2% znanstvenika u svijetu u području "Optoelectronics and Photonics".

Na listi 2% najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za 2019. godinu nalazi se 47 hrvatskih znanstvenika od kojih su tri s FER-a: prof. dr. sc. Sven Lončarić u području "Artificial Intelligence and Image Processing", izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić u području "Energy" i prof. dr. sc. Damir Žarko u području "Electrical & Electronic Engineering".

Studija je koristila podatke iz Scopus baze koja mjeri utjecaj znanstvenika do kraja 2019. godine. Studija koja klasificira znanstvenike u 22 polja i 176 grana analizirala je citate u periodu od 1996. do 2019. godine i temeljena je na složenom modelu koji koristi šest standardiziranih metrika znanstvene produktivnosti.