SNAŽAN RAST

Prihod od IaaS javnih usluga u oblaku porastao je 30 posto u 2022

Prihod od IaaS javnih usluga u oblaku porastao je 30 posto u 2022
Depositphotos

Svjetsko tržište infrastrukture kao usluge (IaaS) poraslo je 29,7 posto u 2022., na ukupno 120,3 milijarde USD, što je porast u odnosu na 92,8 milijardi USD u 2021., prema Gartneru. Amazon je zadržao poziciju broj 1 na IaaS tržištu u 2022., a slijede ga Microsoft, Alibaba, Google i Huawei.

"Cloud je uzdignut od tehnološkog ometača do ometača poslovanja", rekao je Sid Nag, potpredsjednik analitičara u Gartneru. “IaaS pokreće rast softvera kao usluge (SaaS) i platforme kao usluge (PaaS) dok kupci nastavljaju dodavati više aplikacija u oblak i modernizirati postojeće. Rast IaaS-a u 2022. bio je jači od očekivanog, unatoč blagom smanjenju u četvrtom tromjesečju jer su se korisnici usredotočili na korištenje svojih prethodno angažiranih kapaciteta do najvećeg potencijala. Očekuje se da će se to nastaviti do sredine 2023. i prirodni je rezultat zrelosti tržišta. Očekujemo ubrzanje 2024. jer još uvijek ima dosta dodatnog budućeg rasta.”

U 2022. pet najboljih IaaS pružatelja činilo je više od 80 posto tržišta. Amazon je nastavio voditi na svjetskom IaaS tržištu s prihodom od 48,1 milijardu dolara i 40 posto tržišnog udjela. Microsoft je slijedio na 2. mjestu s 21,5 posto udjela, dosegnuvši više od 25 milijardi dolara prihoda od IaaS javnog oblaka u 2022. Microsoftova strategija stavljanja na prvo mjesto softvera nastavila je podržavati njegov rast IaaS-a jer su klijenti zahtijevali više kapaciteta u oblaku za podršku automatizaciji, naprednoj analitici i mogućnostima digitalnog radnog mjesta. Grupa Alibaba ponovno je zauzela 3. poziciju sa 7,7 posto tržišnog udjela, iako sa skromnim rastom od 2,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Iako je Alibaba nastavio voditi tržište IaaS-a u Kini, njegov ograničeni potencijal za širenje na globalnim tržištima usporio je rast, što je dovelo do njegove nedavne odluke o izdvajanju Alibaba Cloud poslovanja u zaseban entitet.

Google je zabilježio najveću stopu rasta od pet najboljih IaaS dobavljača, rast od 41 posto u 2022. i dosegao više od 9 milijardi USD prihoda. Googleovo povećano ulaganje u suvereni oblak i prošireni prodajni i marketinški partnerski programi pomogli su proširiti bazu korisnika i potaknuti dodatni IaaS prihod. Huawei je zaokružio pet najboljih dobavljača IaaS-a s 4,4 posto tržišnog udjela i 5,2 milijarde dolara prihoda za 2022. Otkako se 2020. okrenuo povećanom fokusu na oblak, Huawei stalno raste svoje prihode od IaaS-a u Kini i tržištima u razvoju.

"Generativna umjetna inteligencija nastavit će pokretati tržište oblaka naprijed, osobito budući da hiperskaleri žele podržati ponude izvan postojećih, demokratiziranih generativnih AI rješenja", rekao je Nag.

"Kako poduzeća budu integrirala generativnu umjetnu inteligenciju u svoj tehnološki portfelj, pojavit će se nova tržišta i prilike za hiperskalere u oblaku povezane sa suverenitetom, etikom, privatnošću i održivošću“, zaključuje Nag.