OČEKIVAN TREND

Prihod od AI čipova dosegnut će 53 milijarde dolara 2023

Prihod od AI čipova dosegnut će 53 milijarde dolara 2023
Depositphotos

Poluvodiči dizajnirani za izvršavanje radnih opterećenja umjetne inteligencije predstavljat će priliku za prihod od 53,4 milijarde dolara za industriju poluvodiča u 2023., što je povećanje od 20,9 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. Prihod od poluvodiča s umjetnom inteligencijom i dalje će bilježiti dvoznamenkasti rast kroz predviđeno razdoblje, povećavajući se za 25,6 posto u 2024. na 67,1 milijardu dolara. Do 2027. očekuje se da će prihod od AI čipova biti više nego dvostruko veći od veličine tržišta 2023., dosegnuvši 119,4 milijarde dolara.

„Razvoj generativne umjetne inteligencije i sve veća upotreba širokog spektra aplikacija temeljenih na umjetnoj inteligenciji u podatkovnim centrima, rubnoj infrastrukturi i krajnjim uređajima zahtijevaju implementaciju grafičkih procesorskih jedinica (GPU) visokih performansi i optimiziranih poluvodičkih uređaja. To potiče proizvodnju i implementaciju AI čipova,” rekao je Alan Priestley, potpredsjednik analitičara u Gartneru.

Mnogo više industrija i IT organizacija će implementirati sustave koji uključuju AI čipove kako korištenje radnih opterećenja temeljenih na AI u poduzeću sazrijeva. Na tržištu potrošačke elektronike, Gartnerovi analitičari procjenjuju da će do kraja 2023. vrijednost aplikacijskih procesora s omogućenom umjetnom inteligencijom koji se koriste u uređajima iznositi 1,2 milijarde dolara, u odnosu na 558 milijuna dolara 2022. godine.

Potreba za učinkovitim i optimiziranim dizajnom koji podržava troškovno učinkovito izvršenje radnih opterećenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji povećat će implementaciju prilagođeno dizajniranih čipova umjetne inteligencije. “Za mnoge organizacije, velike implementacije prilagođenih AI čipova zamijenit će trenutnu prevladavajuću arhitekturu čipova – diskretne GPU-ove – za širok raspon radnih opterećenja temeljenih na AI, posebno onih temeljenih na generativnim AI tehnikama,” rekao je Priestley.

Generativna umjetna inteligencija također potiče potražnju za računalnim sustavima visokih performansi za razvoj i implementaciju, pri čemu mnogi dobavljači koji nude GPU sustave visokih performansi i mrežnu opremu vide značajne kratkoročne koristi. Dugoročno gledano, dok hiperskaleri traže učinkovite i isplative načine za implementaciju ovih aplikacija, Gartner očekuje povećanje njihove upotrebe prilagođeno dizajniranih AI čipova.