Priča o prvom plaćanju pizze Bitcoinom koji bi danas vrijedio gotovo 500 milijuna dolara

Priča o prvom plaćanju pizze Bitcoinom koji bi danas vrijedio gotovo 500 milijuna dolara

Bitcoin danas vrijedi oko 36.000 američkih dolara ili oko 220.000 kuna (zapravo i više ili manje nikad se ne zna!), ali 22. svibnja 2010. bio je praktički bezvrijedan, što je sad slavnog Laszla Hanyecza ponukalo na neuobičajenu transakciju, prvu u povijesti. Po kojoj je ostao upamćen...

Sad je 22. svibnja poznat kao Bitcoin Pizza Day, ali manje je poznato da se "odigrao" tako što je Haynecz s Floride, tad 28-godišnjak, na internetski forum Bitcointalk.org 18. svibnja 2010. postavio upit o tome tko je spreman dostaviti mu dvije jumbo pizze u zamjenu za 10.000 bitcoina. Koji su tad vrijedili oko 41 dolar!

Javio se tad 19-godišnji student Jeremy Sturdivant iz Kalifornije, platio dvije pizze svojim novcem, primio 10.000 bitcoina u zamjenu, a Hayneczu su stigle pizze iz Papa John'sa. Koliko je to nevjerojatno iz današnje perspektive govori podatak da 10.000 bitcoina vrijedi oko 360 milijuna dolara.

"Za mene je u to vrijeme to značilo dvije besplatne pizze, nisam znao što će se dogoditi. To ljeto sam na pizze potrošio oko 100.000 bitcoina i u to vrijeme mi se to činilo kao super stvar. Volim razmišljati na način da bez tih transakcija ne bismo imali što imamo danas i da bi sigurno netko drugi napravio to, da nisam ja", prepričao je Hanyecz, koji sigurno žali što nije ostavio kod sebe bar djelić bogatstva koje bi danas vrijedilo oko 3,6 milijardi dolara.

Istovremeno, student Sturdivant, također je potrošio apsolutno sve, ali na putovanja.

"Nisam znao da će to postati tako velika stvar i nisam gledao na te bitcoine kao ulaganje. Ne žalim zbog toga, drago mi je da sam bio dip te priče, da sam je pokrenuo", kazao je Sturdivant.

Ne treba zamjeriti ovom dvojcu, bitcoin je tek početkom 2011. imao 1:1 omjer s dolarom, a godinama kasnije vrijednost mu je počela osjetnije rasti. Ali, teško je ne razmišljati na način da su mogli bar njih nekoliko sačuvati pa što bude...