E-trgovina

Prekogranična plaćanja dosegnut će 40 trilijuna dolara do kraja iduće godine

Prekogranična plaćanja dosegnut će 40 trilijuna dolara do kraja iduće godine
Prekogranična trenutna plaćanja još nisu široko rasprostranjena, čineći samo 8 posto prekograničnih transakcija
Depositphotos / Ilustracija

Globalna potrošnja na B2B prekogranična plaćanja premašit će 40 trilijuna dolara do kraja 2024., što je povećanje sa 37 bilijuna dolara 2022., prema Juniper Researchu. Ovaj rast od 3 trilijuna dolara (9 posto) bit će potaknut rastućom popularnošću tržišta e-trgovine, gdje se trgovci e-trgovinom nalaze na međunarodnim lokacijama; prodaju robe na međunarodnoj razini putem lokalnih usluga e-trgovine.

Prekogranične transakcije obično su spore, skupe i teško ih je pratiti, što je problem koji je pogoršan složenim procesima obračunavanja obveza uobičajenim za veća poduzeća. Međutim, porast prekograničnih trenutnih plaćanja, gdje se plaćanja obavljaju za 10 sekundi ili manje, značajno poboljšava ovu tešku situaciju. Trenutačno su trenutna plaćanja ograničena na određena prekogranična odredišta.

„Iako prekogranična trenutna plaćanja još nisu široko rasprostranjena, čineći samo 8 posto prekograničnih transakcija po vrijednosti na globalnoj razini 2024. godine, značajan napredak postignut je u povezivanju nacionalnih shema trenutnih plaćanja. Ovo može otključati značajna poboljšanja za B2B transakcije. Dobavljači B2B plaćanja moraju poticati daljnju integraciju tračnica za trenutno plaćanje koje podržavaju na nacionalnoj razini kako bi riješili teške izazove s naslijeđenim kanalima plaćanja,” objasnio je koautor istraživanja Nick Maynard.

Istraživanje je pokazalo da tržišni model unutar e-trgovine pokreće rast i unutar prekograničnih B2B plaćanja i tržišta plaćanja e-trgovine. Međutim, s obzirom na to da model tržišta uključuje više različitih dobavljača, od kojih svi plaćaju jedni drugima u različito vrijeme na različite načine, to stvara znatnu složenost i poteškoće u usklađivanju, FX (devizama) i sprječavanju prijevara. Kao takvo, izvješće preporučuje da dobavljači B2B plaćanja ponude značajke kao što su integrirane virtualne kartice i virtualni IBAN-ovi za lokalna plaćanja, kako bi ispravno odgovorili na te izazove.