VRIJEME PROMJENA

Predviđanje potrošnje na digitalnu transformaciju iznimno optimistične

Predviđanje potrošnje na digitalnu transformaciju iznimno optimistične
Depositphotos

Digitalna transformacija (DX) ostaje globalni prioritet jer organizacije nastoje postati digitalne tvrtke u kojima se stvaranje vrijednosti temelji na korištenju tehnologija za procese, proizvode, usluge i iskustva, navodi IDC. Kako bi se postigao taj cilj, predviđa se da će svjetska DX potrošnja dosegnuti gotovo 3,9 trilijuna dolara u 2027. s petogodišnjom složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 16,1 posto.

Globalni fokus na digitalnu transformaciju odražava se u geografskoj distribuciji DX potrošnje. Dok će Sjedinjene Države činiti 35,8 posto svjetske DX potrošnje u 2023. godini, ta brojka je gotovo jednaka regiji Azije/Pacifika (uključujući Japan i Kinu) s 33,5 posto udjela potrošnje. Regija Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) ove će godine ostvariti 26,8 posto DX potrošnje u cijelom svijetu.

"U Europi potrošnja na digitalnu transformaciju raste velikom brzinom, a mi procjenjujemo CAGR od 16 posto u razdoblju od 2023. do 2027. U tom kontekstu, prilike za ulaganje varirat će ovisno o zemljama, industrijama i slučajevima upotrebe", rekla je Angela Vacca, viši voditelj istraživanja, Data and Analytics, Europa. "Geografija s najbržim rastom bit će Nordijci gdje će tvrtke za financijske usluge i telekomunikacije/medije biti najdinamičnije, povećavajući svoju DX potrošnju za više od 20 posto u predviđenom razdoblju. U Francuskoj će najbrže rastući slučaj upotrebe biti strojno učenje– Vođena prediktivna analitika u industriji pružatelja zdravstvenih usluga, koja će porasti za 32 posto u razdoblju do 2027. To pokazuje da je europsko tržište dinamično i raznoliko te da se prilike moraju precizno odrediti."

"Digitalna transformacija zauzela je središnje mjesto u poduzećima u azijsko-pacifičkoj regiji jer se fokus i dalje brzo pomiče s tradicionalnih poslovnih modela. Iskustvo korisnika, inovacija i učinkovitost vode do poslovnih modela koji podižu produktivnost i profitabilnost poduzeća. S mlada i rastuća populacija koja je tehnički potkovanija od starijih generacija, brzi razvoj infrastrukture prema urbanizaciji pokreću potražnju za digitalnim ponudama u proizvodima i uslugama. Integracija višestrukih tehnologija treće platforme kao što su Cloud Computing i AI zajedno s potrebom da pružanje usluge korisničkom iskustvu u stvarnom vremenu nastavit će dodatno poticati ulaganja u industrije s posebnim slučajevima upotrebe kao prioritetima na azijsko/pacifičkom tržištu," rekao je Mario Allen Clement, pridruženi voditelj istraživanja za azijsko/pacifički IT Spending Team.

Dva najveća slučaja korištenja DX-a u smislu globalne potrošnje oba su usmjerena na korištenje tehnologije za poboljšanje operativne učinkovitosti. Najveći slučaj upotrebe – Innovate, Scale, and Operate – široko je područje koje pokriva operacije velikih razmjera, uključujući aktivnosti izrade, izgradnje i projektiranja. Osnovne poslovne funkcije koje čine ovo područje uključuju upravljanje opskrbnim lancem, inženjering, dizajn i istraživanje, operacije i radnje u proizvodnom pogonu. Drugi najveći slučaj upotrebe – Back-Office Support and Infrastructure – uključuje osnovne poslovne funkcije kao što su računovodstvo/financije/naplata, ljudski resursi, pravo, sigurnost i rizik te IT poduzeća. U kombinaciji, ova dva slučaja upotrebe činit će više od 35 posto ukupne DX potrošnje u 2023.

Još jedan važan slučaj upotrebe za DX ulaganje je korisničko iskustvo, koje uključuje sve funkcije povezane s klijentima i povezane tehnologije koje podržava DX. Osnovne poslovne funkcije koje čine ovo područje uključuju korisničke usluge, marketing i prodaju. Usko povezan slučaj upotrebe je 360 Degree Customer and Client Management, koji omogućuje bolji angažman i iskustvo tijekom kupčevog putovanja. Zajedno, ova dva slučaja upotrebe predstavljat će više od 10 posto ukupne DX potrošnje u 2023. Najbrže rastući među više od 300 DX slučajeva upotrebe koje je identificirao IDC uključuju pomoć pri rudarenju, obradu zahtjeva temeljenu na automatizaciji procesa i digitalne blizance s petogodišnji CAGR od 32,6 posto, 30,6 posto, odnosno 28,5 posto.

Diskretna proizvodnja je industrija s najvećom DX potrošnjom u cijeloj prognozi, koja čini otprilike 18 posto svih ulaganja u svijetu. Neki od najboljih slučajeva upotrebe uključuju robotsku proizvodnju, autonomne operacije, inventarnu inteligenciju i pametno skladištenje. Sljedeće najveće industrije u smislu DX potrošnje su profesionalne usluge, gdje je fokus na slučajevima korištenja operativne učinkovitosti, i procesna proizvodnja. Industrija vrijednosnih papira i investicijskih usluga doživjet će najbrži rast u DX potrošnji s petogodišnjim CAGR-om od 21,1 posto, a odmah ga slijede bankarstvo i osiguranje s CAGR-om od 20,0 posto odnosno 19,2 posto.