Predstavljena aplikacija Frankly za slanje SMS i foto poruka

Predstavljena aplikacija Frankly za slanje SMS i foto poruka

U sve većem i rastućem sektoru aplikacija za slanje poruka, u utorak je predstavljena aplikacija Frankly. Aplikacija korisnicima omogućava slanje tekstualnih i fotografskih poruka koje se same brišu nakon čitanja, te ih je moguće slati potpuno anonimno.

Aplikaciju Frankly tijekom posljednjih godinu dana razvijala je kompanija TicToc Planet,a financirana je sa 6 milijuna dolara od strane SK Telecoma, podružnice kompanije SK Planet. Kao i druge aplikacije ove vrste, Frankly koristi prednosti Wi-Fi povezivosti kako bi se zaobišlo plaćanje slanja SMS poruka.

Primljena poruka prikazuje se 10 sekundi i nakon   toga se briše s poslužitelja . Također je moguće anonimno sudjelovati u grupnom razgovoru. Izvršni direktor TicToc -a Steve Chung navodi kako je još uvijek moguće drugim uređajem uslikati poruku prije nego što se obriše, no njegov tim od 20 ljudi je razvio korisničko sučelje koje nikad ne prikazuje imena sudionika i poruku na istom ekranu.

Budući da SMS poruke postoje već 20 godina, slanje istih postala je najpopularnija aktivnost na mobilnim uređajima, a prema studiji koju je u rujnu proveo Pew Internet, 81 posto korisnika mobilnih uređaja šalje SMS poruke. Iako još uvijek značajan broj korisnika plaća pružateljima usluga primanje i slanje SMS poruke, sve veća dostupnost Wi-Fi veza omogućila je razvoj aplikacija za slanje SMS poruka besplatnim alternativnim putem.

U posljednjih nekoliko godina pokrenuto je više desetaka startup aplikacija za slanje SMS poruka, a neke od njih su SnapChat , WhatsApp, Path, TextPlus , Viber, Little Labs, Pinger.

Neke od tvrtki ostale su pri svojoj prvotnoj namjeni, poput WhatsApp-a koji već četvrtu godinu pruža uslugu slanja SMS poruka diljem svijeta, te ima više od 300 milijuna mjesečno aktivnih korisnika. Dok s druge strane, aplikacije poput Line, Kik i WeChat razvijaju paket usluga pokušavajući time postati društvene mreže na mobilnim uređajima.

Dvije godine stara aplikacija Line, vrlo je dobra primjer transformacije u društvenu mrežu.   U svojoj ponudi sada ima igre, virtualne naljepnice i ostale usluge. Tvrtka je izvijestila da je u kolovozu prodajom emotikon naljepnica i ostalih virtualnih dobara ostvaren prihod od 10 milijuna dolara. Broj Line korisnika, od kojih se 20 posto nalazi u Japanu, se u posljednjih godinu dana učetverostručio, te ih sada ima više od 230 milijuna.