Potrošnja kroz digitalne novčanike ove godine će porasti za 40 posto

Potrošnja kroz digitalne novčanike ove godine će porasti za 40 posto

Juniper Research u svom je posljednjem istraživanju vezanom za Europu i sjevernu Ameriku prognozirao da će potrošnja kroz digitalne novčanike (eng., digital wllet) iznositi gotovo 790 milijardi američkih dolara, što je rast od 40 posto na godišnjoj razini.

Najveći pokretač takve situacije u Sjedinjenim Američkim Državama jest Apple, gdje se trećina iPhone pametnih telefona koristi kao sredstvo plaćanja. Ukupno Apple čini 70 posto svih transakcija i daleko je ispred konkurencije kao Amazon Pay i Visa Checkout. No, to je samo u svijetu mobilnih uređaja, ukupno je u online sferi PayPal daleko ispred svih kao najpopularniji digitalni novčanik.

Sve je sigurnije obavljati takve transakcije, ali i sve jednostavnije. Nema više klasičnih problema s plaćanjem koje nije dozvoljeno od zemlje do zemlje, ili problemi s isporukom u neke dijelove svijeta, kad se radi o kupovini u online trgovinama. Sve to se reduciralo, a do 2022. bi trebalo biti potpuno iskorijenjeno.

Zanimljivo, s takvom situacijom spomenuti PayPal, kao i njegove podružnice Venmo i Xoom, će samo dodatno profitirati, baš kao i Facebook sa skorašnjim dolaskom kriptovalute Libra i novčanika Calibra. Jer, te kompanije rade na razvoju još boljeg P2P plaćanja, režu trošarine i naknade pa samim time postaju daleko prihvatljiviji korisnicima. Ne treba zanemariti da se se više radi i na blockachain tehnologiji u digitalnoj trgovini, koja bi ponudila bolju sigurnost, transparentnost i ubrzala cijeli proces.

Osim svih ovih pomaka prema naprijed, treba naglasiti i da će mobilni dio spektra biti još rasprostranjeniji. Aplikacije, poboljšani pametni telefoni i kompletni ekosustav koji nudi lakše plaćanje, pregledniji način kupovanja i jednostavnost u svakom smislu, dodatno će pogurati potrošnju u sektoru digitalne trgovine.

Dakle, svijet se već uvelike digitalizirao, ali u naredne tri godine to će biti na osjetno višim razinama nego što je u ovom trenutku. Jer, Indija, Afrika i Bliski istok bit će više uključeni u potrošnju no što su u ovom trenutku. Barem je tako prema prognozama Juniper Researcha.

Još iz kategorije

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

23.09.2019. komentiraj

CARNET-ova konferencija za korisnike okupit će, od 6. do 8. studenoga, više od 1200 nastavnika, učitelja, ravnatelja, obrazovnih stručnjaka i IKT profesionalaca te drugih sudionika iz obrazovnog sustava, a otvara ju Igor Rudan.

Završen još jedan Weekend Media Festival

Završen još jedan Weekend Media Festival

22.09.2019. komentiraj

I ove godine u vrijeme kada ljeto polako ustupa mjesto jeseni Rovinj je bio mjesto susreta medijskih profesionalaca, marketingaša i PR-ovaca na još jednom i to dvanaestom po redu Weeken Media Festivalu. A brojke su impresivne.

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

22.09.2019. komentiraj

Nikad se nisam bojala, pjevala sam pjesme koje nitko ne bi pjevao, poručila je Severina Kojić na jednom od najposjećenijih panela Tko to tamo peva: Novi val glazbenih trendova u regiji na kojem se raspravljalo o novom glazbenom žanru, kombinaciji folka i hip-hopa, koji je pokorio cijelu regiju. Uz Severinu, na panelu su sudjelovali i Tonči Huljić, Relja Milanković Reksona i Stefan Đurić Rasta.