Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka
DepositPhotos

Stanje na američkom tržištu rada u tehnološkom sektoru došlo je do razine na kojoj se u trećini svih objavljenih oglasa za posao traže softver developeri i inženjeri. Te brojke donosi Američki ured za statistiku rada (US Bureau of Labor Statistics), a tiču se situacije zaključno sa svibnjem.

Kroz sva tržišta, objavljeno je 623.627 oglasa za posao samo tijekom svibnja, odnosno, njih 2,2 milijuna u dosadašnjem dijelu godine. To je rast od 52 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Kompanije u tehnološkom sektoru su zaposlile novih 22.8000 osoba tijekom svibnja, ali oglasa u kojima se traže softver developer i inženjeri bilo je čak 204.084. To je u odnosu na travanj povećanje od 77.000.

Kad se pak gleda ukupna situacija na američkom tržištu rada, u tehnološkom sektoru zaposleno je 106.700 osoba kroz prvih pet mjeseci 2022., što je rast od 69 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Osim što se svjedočilo povećanju pri potražnji za mrežnim inženjerima, arhitektima, "sistemcima", procesuiranju podataka, hostingu i povezanim uslugama... svjedočilo se i potražnji za stručnjacima koji barataju nadolazećim tehnologijama. Takvih je oglasa bilo čak trećinu također. A jedini pad potražnje zbio se u telekomunikacijama.

Također, potražnja za "tech" stručnjacima svih vrsta zabilježena je u raznim industrijama, od financija, proizvodnje, maloprodaje, obrazovanja, zdravstva, javne administracije, osiguranja, znanosti, tehničkih usluga...

Dakle, jasno je već po svim tim brojkama da je IT i dalje odgovor na nezaposlenost. No, nije nimalo jednostavno doći do potrebnih vještina, ako se kreće iz temelja. Ali, trud se u ovom sektoru isplati i u konačnici može naplatiti. Zato treba biti uporan i naučiti osnove određene "tehnološke vještine" jer radno mjesto svakako u tom slučaju neće izostati.