Veliki problemi

Polovica potrošača u Europi zabrinuta hoće li moći plaćati račune

Polovica potrošača u Europi zabrinuta hoće li moći plaćati račune
Depositphotos / Ilustracija

Europska komisija objavila je rezultate 2023. Consumer Conditions Scoreboard, istraživanja o potrošačkim navikama u državama članicama Europske unije te na Islandu i Norveškoj. Podaci pokazuju da je gotovo polovica potrošača (48 posto) bila zabrinuta hoće li moći platiti svoje račune, a velika većina (71 posto) poduzela je mjere za smanjenje potrošnje energije kod kuće. Osim toga, velika većina potrošača također je izrazila zabrinutost za svoju sigurnost na internetu, posebice, 94 posto je reklo da su zabrinuti zbog online ciljanog oglašavanja.

48 posto ispitanika izrazilo je zabrinutost zbog svoje sposobnosti plaćanja računa, uključujući hipoteke i prijevoz na posao. Više od trećine izjavilo je da je uložilo novac u svoju ušteđevinu (37 posto), a jedan od deset je primijetio povećanje svojih hipoteka, osobito zbog promjenjivih kamatnih stopa. Kao odgovor na poskupljenja energije, više od polovice potrošača izjavilo je da su promijenili svoje navike, bilo da se radi o uštedi energije kod kuće (71 posto), korištenjem javnih subvencija za mjere energetske učinkovitosti i/ili promjenom korištenja prijevoza (28 posto).

Iako velika većina potrošača vjeruje da bi osobno trebali učiniti više kako bi doprinijeli zelenoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promjena, bili su podijeljeni u pogledu mjere u kojoj je utjecaj dobara i usluga na okoliš utjecao na njihove izbore: 43 posto je izjavilo da na njihove odluke o kupnji uopće nisu utjecale brige za okoliš. Također postoje velike varijacije između sektora, s automobilima koji su na vrhu popisa u smislu važnosti utjecaja na okoliš koji potrošači osjećaju prilikom izbora (81 posto). Osim toga, manje je potrošača izrazilo uvjerenje u pouzdanost ekoloških tvrdnji nego 2020. (-5 pp), što se može pripisati višoj razini svijesti o greenwashingu.

Kako prodaja e-trgovine raste iz godine u godinu, potrošači su sve više izloženi čestim nepoštenim praksama na internetu. Tri najčešće prijavljene prakse bile su: osobno ciljano online oglašavanje (76 posto), skriveno oglašavanje u rezultatima pretraživanja (75 posto) i neiskrene recenzije potrošača (69 posto). Što se posebno tiče internetskog oglašavanja, 94 posto izrazilo je zabrinutost zbog toga, 70 posto zabrinuto zbog neprikladne upotrebe i dijeljenja osobnih podataka, 66 posto zbog prikupljanja internetskih podataka i povezanog profiliranja bez izričitog znanja ili dogovora, a 57 posto zbog kolačića „instalacija“.