Pokreće se projekt digitalnog eura

Pokreće se projekt digitalnog eura

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Upravno vijeće Europske središnje banke (ECB) odlučilo je pokrenuti fazu istrage digitalnog euro projekta. Nakon odluke, predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe pridružio se sastanku, čestitao Upravnom vijeću i izrazio punu potporu projektu.

“Prošlo je devet mjeseci otkako smo objavili izvješće o digitalnom euru. U to vrijeme proveli smo daljnju analizu, potražili doprinos građana i stručnjaka i proveli neke eksperimente s ohrabrujućim rezultatima. Sve nas je to dovelo do toga da smo odlučili pokrenuti brzinu i pokrenuti projekt digitalnog eura ”, kaže predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

"Naš rad ima za cilj osigurati da u digitalno doba građani i tvrtke nastave imati pristup najsigurnijem obliku novca, novcu središnje banke", pojašnjava Christine Lagarde.

Faza istrage trajat će 24 mjeseca i ima za cilj rješavanje ključnih pitanja u vezi s dizajnom i distribucijom. Digitalni euro mora biti u stanju zadovoljiti potrebe Europljana, istovremeno pomažući u sprječavanju nezakonitih aktivnosti i izbjegavajući bilo kakav neželjeni utjecaj na financijsku stabilnost i monetarnu politiku. To neće prejudicirati bilo kakvu buduću odluku o mogućem izdavanju digitalnog eura, koja će doći tek kasnije. U svakom slučaju, digitalni euro nadopunio bi novac, a ne ga zamijenio.

„Surađivat ćemo s Europskim parlamentom i ostalim europskim donositeljima odluka i redovito ćemo ih obavještavati o našim nalazima. Bit će uključeni i građani, trgovci i platna industrija ”, kaže član odbora ECB-a Fabio Panetta, predsjedatelj Radne skupine na visokoj razini za digitalni euro.

Tijekom faze istrage projekta usredotočit će se na mogući funkcionalni dizajn koji se temelji na potrebama korisnika. To će uključivati ​​fokusne grupe, izradu prototipa i konceptualni rad. U fazi istrage ispitat će se slučajevi upotrebe koje digitalni euro treba prioritetno pružiti za postizanje svojih ciljeva: bezopasan, dostupan i učinkovit oblik digitalnog novca središnje banke.

Projekt će također rasvijetliti promjene zakonodavnog okvira EU koje bi mogle biti potrebne, a o kojima će se raspravljati i odlučivati ​​s europskim suzakonodavcima. ESB će nastaviti surađivati ​​s Europskim parlamentom i drugim europskim kreatorima politike tijekom faze istrage projekta. Intenzivirat će se i tehnički rad na digitalnom euru s Europskom komisijom.

Na kraju, u fazi istrage procijenit će se mogući utjecaj digitalnog eura na tržište, identificirajući mogućnosti dizajna kako bi se osigurala privatnost i izbjegli rizici za građane europodručja, posrednike i cjelokupno gospodarstvo. Također će definirati poslovni model za nadzirane posrednike unutar digitalnog ekosustava eura. Tržišna savjetodavna skupina uzet će u obzir stajališta potencijalnih korisnika i distributera o digitalnom euru tijekom faze istrage. O tim će stavovima također raspravljati Europski odbor za plaćanja na malo.

Faza istrage koristit će eksperimentalni rad ECB-a i nacionalnih središnjih banaka europodručja tijekom proteklih devet mjeseci, koji je uključivao sudionike iz akademske zajednice i privatnog sektora.

Eksperimenti su provedeni u četiri sljedeća područja: digitalna knjiga eura; privatnost i pranje novca; ograničenja digitalnog eura u optjecaju; pristup krajnjim korisnicima dok nije povezan s internetom i olakšava uključivanje odgovarajućim uređajima. Nisu utvrđene veće tehničke prepreke ni za jednu od procijenjenih mogućnosti dizajna.

I Eurosystem TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) i alternative poput blockchaina pokazale su se sposobnima za obradu više od 40 000 transakcija u sekundi. Eksperimenti su također sugerirali da su moguće arhitekture koje kombiniraju centralizirane i decentralizirane elemente.

Prema tim eksperimentima, digitalna euro osnovna infrastruktura bila bi ekološki prihvatljiva: za testirane arhitekture snaga koja se koristi za izvršavanje desetaka tisuća transakcija u sekundi zanemariva je u usporedbi s potrošnjom energije kripto-imovine poput bitcoina.

Još iz kategorije

Novo izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije o 2020. godini u kojem se bilježi rast kibernetičkih napada

Novo izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije o 2020. godini u kojem se bilježi rast kibernetičkih napada

26.09.2021.

„Operativce tajnih službi u svim onim blockbusterima koji su skakali po krovovima, jurili po ulicama svjetskih velegradova, izbjegavali metke strojnica loših dečki i spašavali svijet od zlih znanstvenika, morat će zamijeniti s pametnim mladim curama i dečkima koji taj isti svijet spašavaju koristeći tipke miša, iz svojih ergonomskih stolica ispred velikih monitora. Operativci hrvatske tajne službe su, naravno, sposobni i spremni kao oni iz blockbustera, ali zadnjih godina sve više izgrađujemo i ove koji klikom miša spašavaju svijet. Razvoj tehnologije prosilo nas je da iz zatvorenog nevidljivog svijeta obavještajnih službi izađemo na javni otvoreni prostor. I to je dobro: naši građani moraju znati da postoje ljudi i službe koji se brinu o njihovoj sigurnosti i u kibernetičkom prostoru“, stoji uz izvješću SOA-e.

Weekend Media Festival pokazao koliko je važno družiti se uživo

Weekend Media Festival pokazao koliko je važno družiti se uživo

26.09.2021.

Weekend Media Festival, događaj koji privlači i ujedinjuje sve one koji su zainteresirani za trendove i novitete u svijetu komunikacija i medija, započeo je u velikom stilu svoje 14. izdanje u staroj Tvornici duhana. U Rovinj su stigli domaći i strani stručnjaci iz područja komunikacija, odnosa s javnošću, marketinga i medija kako bi prokomentirali nove trendove, razmijenili ideje i uživali u predavanjima domaćih i svjetski poznatih govornika.

Nvidijine GeForce kartice nastavljaju s dominacijom na tržištu grafičkih kartica

Nvidijine GeForce kartice nastavljaju s dominacijom na tržištu grafičkih kartica

26.09.2021.

Na tržištu diskretnih grafičkih upravljačkih jedinica (GPU) ili jednostavnije rečeno, grafičkih kartica, Nvidia GeForce “obitelj” nastavlja s dominacijom i zadržavanjem prednosti na tržištu ispred glavnog i jedinog konkurenta AMD-a.