CRNO NA BIJELO

Photomath i službeno na Play Storeu kao Googleova aplikacija

Photomath i službeno na Play Storeu kao Googleova aplikacija

U svibnju 2022. Google je objavio da preuzima hrvatsku aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka Photomath. Dogovor je zaključen prošle godine nakon regulatornog odobrenja, ali Google je tek s posljednjim danom veljače ponudio aplikaciju na Play Store pod svojim korisničkim računom.

Photomath omogućava snimiti fotografiju matematičke jednadžbe, uključujući i kompleksnije probleme, kako bi se dobila objašnjenja korak po korak sve do rješenja. Podržava osnovnu matematiku, algebru, geometriju, trigonometriju, statistiku...

Sa sjedištem u Hrvatskoj, ova besplatna aplikacija pokrenuta je 2014., a akvizicija je bila podvrgnuta regulatornom pregledu Europske komisije. Odobrenje je izdano prošlog ožujka, a dio je Googlea od prošle godine.

Ranije ovog tjedna, Photomath u Play Storeu i iOS App Storeu prebacio se na Googleov račun, koji je istaknut kao izdavač. Ima više od stotinu milijuna preuzimanja i ocjenu 4,5 na Androidu. Aplikacija nudi pretplatu na Photomath Plus s "Rješenjima za udžbenike", animiranim vodičima i detaljnim objašnjenjima za 9,99 dolara mjesečno ili 69,99 dolara godišnje.

Google je prethodno kupio aplikaciju pod nazivom Socratic koja radi nešto slično. Međutim, zadnji put je ažurirana 2020.

U međuvremenu, Google Lens već nudi istaknuti filtar "Domaća zadaća" koji omogućava fotografiranje problema, dok Google Search može pomoći s trigonometrijom, računom i geometrijom kroz namjensko iskustvo.

Funkcionalnost specifična za Photomath vjerojatno će s vremenom biti integrirana u Google Lens i Search. Ipak, zadržavanje samostalne aplikacije s prilično dobrim imenom također ima svojih prednosti.