ZANIMLJIV POTEZ

Partneri u panici, Google spaja Android, Chrome i hardverski odjel

Partneri u panici, Google spaja Android, Chrome i hardverski odjel
Depositphotos

Google provodi veliku reorganizaciju Androida, Chromea i hardverskog odjela na način da se spajaju. A taj novokomponirani odjel "Platforme i uređaji" vodit će ga dosadašnji potpredsjednik spomenutog hardverskog odjela Rick Osterloh.

Također, Hiroshi Lockheimer, Googleov prethodni šef softverskih platformi, kao što su Android i ChromeOS, bit će preusmjeren u "neke nove projekte".

"Ujedinjeni tim na svim platformama i uređajima pomoći će nam da isporučimo kvalitetnije proizvode i iskustva za naše korisnike i partnere. Pomoći će nam da pojačamo ekosustave Android i Chrome i brže donesemo najbolje inovacije partnerima - kao što smo učinili sa Circle to Search sa Samsungom. A interno, to će nam također ubrzati donošenje odluka", izjavio je izvršni direktor (CEO) Googlea Sundar Pichai.

Dodaje i da opravdava odluku na isti način na koji i većinu posljednjih, govoreći da je povezana s umjetnom inteligencijom. Novi odjel sa sobom preuzima i dio Googleovog istraživanja, posebno grupu koja radi na računalnoj fotografiji. Pichai želi da tim živi u "presjeku hardvera, softvera i umjetne inteligencije".

"Uzbuđen sam što ću prihvatiti ovaj novi izazov i ubrzati inovacije umjetne inteligencije u ekosustavu Androida, veselim se suradnji s Cristiano Amonom, glavnim izvršnim direktorom Qualcomma. i njegovim timom te povećanju naše strateške suradnje s Qualcommom i Snapdragonom za Android, ne samo na mobilnim uređajima, već i na računalima, XR-u i automobilima", kazao je Osterloh.

Inače, Googleov razvoj vlastitog Pixel Tensor čipa sa Samsungom stavio je Osterlohov hardverski odjel u sukob s Qualcommom, Androidovim najvećim partnerom za čipove. Prilikom predstavljanja Pixela 6, Osterloh je rekao da je Google bio "godinama suzdržan" u AI-ju prije nego što je počeo proizvoditi vlastite čipove, što je bila kritika Qualcommovim čipovima.

Vidjet ćemo kako će točno ostatak Android ekosustava reagirati na ovo, iako su vjerojatno već bili obaviješteni o tome. Kada je Google počeo proizvoditi Pixel telefone, trebao je postojati "firewall" između Androida i timova za hardver - jamstvo partnerima da Google neće kreirati prednost pred njima favoriziranjem internog hardverskog tima. To također znači da je Osterloh, konkretno, osoba koja je "firewallom" odvojena od ostatka Android ekosustava sada zadužen za sve. I već je dao izjavu da će se poštovati jamstvo dano partnerima. Samo, ovo spajanje ostavlja dojam da će određeno favoriziranje Googleovog hardvera ipak postojati...

Na kraju, dugogodišnji Googler Sameer Samat preuzima mjesto predsjednika Android Ecosystema.