Pandemija koronavirusom se loše odrazila na produktivnost developera

Pandemija koronavirusom se loše odrazila na produktivnost developera
DepositPhotos

Softverski inženjeri trude se vratiti produktivnost kakva je bila prije pandemije koronavirusa, ali tako nešto ne ide preko noći i trenutno se svi muče, no idu suvereno prema zacrtanom cilju.

Posebno se to odnosi na one u zemljama liderima - Kini, Velikoj Britaniji, Indiji i Španjolskoj. Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Italija tek su počele, ili počinju, put oporavka jer virus ih je podosta žestoko pogodio.

A kakva je trenutna situacija i koliko truda se ulaže u njenu normalizaciju, kroz istraživanje je otkrio Sonatype. U njemu su podaci o produktivnosti od siječnja prošle do kraja travnja ove godine. Obuhvaćeno je deset milijuna developera, koji rade na Sonatypeovom Repositoryju, najvećem svjetskom javnom "imeniku" (eng. directory) komponentni otvorenog koda (eng. open source).

Članovi te platforme su objavili više od 330.000 unikatnih Java komponentni s vie od pet milijuna verzija repozitorija. U 2019. Central Repository baratao je s 246 milijardi zahtjeva, što je porast od 49 posto u odnosu na 2018.

Kina

U prvom kvartalu ove godine, zahtjeva je bilo 30 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Od najnižih 75 milijuna do najviših 172 milijuna. Iako se nakon vrhunca epidemije situacija poboljšala, još uvijek je s krajem travnja na 18 posto slabijoj razini no prije godinu dana u isto vrijeme.

Europa i SAD

Kao i kod Kine, travanj je donio poboljšanja pa tako SAD bilježi šest posto rasta tijekom travnja u odnosu na siječanj, Italija 16 posto i Njemačka 12 posto. Velika Britanija pak u odnosu na prošlu godinu bilježi pad od 28 posto, baš kao i Španjolska.

Indija

Situacija u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta je za 18 posto slabija no lani, ali također je sad u uzlaznoj putanji jer vrhunac epidemije je prošao... Samim time, razloga za optimizam svakako ima podosta.