Pandemija koronavirusom se loše odrazila na produktivnost developera

Pandemija koronavirusom se loše odrazila na produktivnost developera

Foto: DepositPhotos

Softverski inženjeri trude se vratiti produktivnost kakva je bila prije pandemije koronavirusa, ali tako nešto ne ide preko noći i trenutno se svi muče, no idu suvereno prema zacrtanom cilju.

Posebno se to odnosi na one u zemljama liderima - Kini, Velikoj Britaniji, Indiji i Španjolskoj. Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Italija tek su počele, ili počinju, put oporavka jer virus ih je podosta žestoko pogodio.

A kakva je trenutna situacija i koliko truda se ulaže u njenu normalizaciju, kroz istraživanje je otkrio Sonatype. U njemu su podaci o produktivnosti od siječnja prošle do kraja travnja ove godine. Obuhvaćeno je deset milijuna developera, koji rade na Sonatypeovom Repositoryju, najvećem svjetskom javnom "imeniku" (eng. directory) komponentni otvorenog koda (eng. open source).

Članovi te platforme su objavili više od 330.000 unikatnih Java komponentni s vie od pet milijuna verzija repozitorija. U 2019. Central Repository baratao je s 246 milijardi zahtjeva, što je porast od 49 posto u odnosu na 2018.

Kina

U prvom kvartalu ove godine, zahtjeva je bilo 30 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Od najnižih 75 milijuna do najviših 172 milijuna. Iako se nakon vrhunca epidemije situacija poboljšala, još uvijek je s krajem travnja na 18 posto slabijoj razini no prije godinu dana u isto vrijeme.

Europa i SAD

Kao i kod Kine, travanj je donio poboljšanja pa tako SAD bilježi šest posto rasta tijekom travnja u odnosu na siječanj, Italija 16 posto i Njemačka 12 posto. Velika Britanija pak u odnosu na prošlu godinu bilježi pad od 28 posto, baš kao i Španjolska.

Indija

Situacija u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta je za 18 posto slabija no lani, ali također je sad u uzlaznoj putanji jer vrhunac epidemije je prošao... Samim time, razloga za optimizam svakako ima podosta.

Još iz kategorije

Samsung preskače IFA-u u rujnu, umjesto toga će održati virtualni event

Samsung preskače IFA-u u rujnu, umjesto toga će održati virtualni event

13.07.2020. komentiraj

Samsung je potvrdio da neće sudjelovati na IFA sajmu u Berlinu, koji se održava od 3. do 5. rujna. Razlog je, naravno, pandemija koronavirusa i umjesto odlaska u Njemačku, lideri južnokorejskog tehnološkog giganta odlučili su se za privatni i online događaj.

Svi očekuju reforme i javni i privatni sektor

Svi očekuju reforme i javni i privatni sektor

12.07.2020. komentiraj

Nakon niza anketa koje su proveli među svojim članstvom na temu reformi, odlučili su pitati zaposlenike u javnom sektoru misle li kako su reforme potrebne te u kojim segmentima, ističu u Glasu poduzetnika i napominju se gotovo pa u cijelosti poklapaju s odgovorima zaposlenika u privatnom sektoru – svi smatraju kako su reforme nužnost. Vrlo je to zanimljivo, dok svi te zaposlenike u javnom sektoru zovu uhljebima.

Linus Torvalds: Teško je naći ljude za održavanje Linux kernela

Linus Torvalds: Teško je naći ljude za održavanje Linux kernela

12.07.2020. komentiraj

Osnivač Linux Linus Torvalds govorio je na Open Source Summitu i konferenciji Embedded Linux o izazovima održavanja kernela otvorenog koda jer sve je teže naći osobe koje bi ga održavale. I, uvjeren je, u budućnosti će to biti teško izvedivo.