Pandemija koronavirusa ipak nije potopila prodaju tehničke robe široke potrošnje

Pandemija koronavirusa ipak nije potopila prodaju tehničke robe široke potrošnje
DepositPhotos

Za sve koji posluju na tržištu vezanom uz tehničku robu široke potrošnje (TCG) posljednjih tjedana i mjeseci nije ni najmanje lako, ponajprije zbog iznimnih promjena, od očaja do zadovoljstva. Nažalost, tako je to u kriznim vremenima, a pandemija koronavirusa svakako nas jest dovela u takvo stanje.

Ipak, iznenađujuće dobro se razna tržišta nose s problemima, pa tako i TCG. Naime, GfK očekuje da će vrijednost tog tržišta ostati snažna, na razinama kao što je bila prošle godine. Konkretnije, nula posto "rasta" znači da vrijednost ostaje na oko jedan bilijun eura. I sve to može se zahvaliti činjenici da su ljudi aktivno trošili i dok su bili u svojim domovima.

Upravo zato došlo je do oporavka u drugoj polovici godine, što je anuliralo katastrofalne rezultate iz prvog te posebno drugog kvartala. Ukratko, sve se može zahvaliti e-trgovini, koja je ubrzala oporavak i vraćanje situacije do "pozitivne nule". Jasno, tako nešto poziv je poslodavcima koji se nisu prilagodili, da to učine što prije, za svoje dobro.

Ujedno, dobro je što se napokon mogu davati konkretnije prognoze tržišta. Jer, prije nekoliko mjeseci, navodilo se da će tržište vezano uz telekome i pametne telefone pasti 40 posto do kraja 2020., ali to se ustabililo i na kraju će biti riječ o padu od šest posto. Istovremeno, ima i iznimno pozitivnih priča - prognoza je da će oprema za IT sektor te uredsko poslovanje porasti za 15 posto.

Što se svjetskih regija tiče, Zajednica neovisnih država (CIS) imat će rast od pet posto po pitanju TCG tržišta, dok će azijske zemlje u razvoju osjetiti pad od šest posto.

Na kraju, seciranjem tržišta po dijelovima, 20 posto rasta zabilježit će ono vezano uz zdravlje, a 32 posto ono vezano uz higijenu, što je nekako bilo za očekivati obzirom na situaciju u cijelom svijetu...