POZITIVNI TRENDOVI

Pametno parkiranje kako biste vidjeli veliki porast u gradovima

Pametno parkiranje kako biste vidjeli veliki porast u gradovima
Depositphotos

Doći će do značajnog rasta od 182% u broju pametnih parkirnih mjesta u gradovima, skočivši s 5,8 milijuna u 2024., prema Juniper Researchu. Pametno parkiranje koristi kombinaciju senzora i podataka u stvarnom vremenu kako bi korisnicima ceste pružilo informacije o najbližim dostupnim parkirnim mjestima i cijenama. To pomaže smanjiti gužve i emisije koje proizvode vozila koja traže prikladna parkirna mjesta.

Izvješće poziva gradske općine da ozbiljno razmotre ulaganje i provedbu inicijativa za pametno parkiranje u vrlo zagušenim gradovima. Prednosti koje okružuju dinamičko određivanje cijena u pametnom parkiranju ne mogu se koristiti samo za strateško povećanje prihoda, već i za ublažavanje tekućih problema sa zagušenjem. To se postiže snižavanjem cijena na manje prometnim parkiralištima; čineći ih privlačnijim vozačima.

“S više dostupnih podataka nego ikad i niskom latencijom koju pruža 5G, rješenja za parkiranje postala su vrlo brza. U gradovima u kojima je parkiranje na ulici veliki problem, dinamička signalizacija može se postaviti kako bi se dostupni parking iskoristio učinkovitije u mirnije vrijeme; značajno smanjujući gužve”, komentirala je autorica istraživanja Cara Malone.

Juniper Research preporuča da prodavači pametnih parkinga ponude usluge analitike podataka općinama i vladama kao prioritet. Ovi su podaci ključni za analizu obrazaca parkiranja i popunjenosti, koji se mogu koristiti za optimizaciju tranzitnih ruta i razvoja; pomaže u prebacivanju građana na javni prijevoz i pruža značajnu vrijednost za gradove.