Pad prodaje računala, Lenovo najbolji u cijeloj 2022. godini

Pad prodaje računala, Lenovo najbolji u cijeloj 2022. godini
DepositPhotos

Globalne isporuke računala pale su ispod očekivanja u četvrtom tromjesečju 2022. (4Q22) jer je isporučeno 67,2 milijuna računala, što je pad od 28,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema preliminarnim rezultatima IDC-a. Isporuke u 4. kvartalu 2022. usporedive su s četvrtim tromjesečjem 2018. kada je tržište bilo ograničeno Intelovim izazovima s opskrbom.

Jasno je da je pandemijski procvat za tržište osobnih računala gotov, ali unatoč nedavnim padovima, godišnje isporuke za 2022. bile su znatno iznad razina prije pandemije na 292,3 milijuna jedinica za cijelu godinu. Međutim, potražnja ostaje zabrinjavajuća budući da većina korisnika ima relativno nova računala, a globalno gospodarstvo se pogoršava.

"Prosječne prodajne cijene (ASP) na mnogim kanalima također su pale jer je višak zaliha kanala tijekom proteklih nekoliko mjeseci pokrenuo diskontiranje u nastojanju da se potakne potražnja", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja za IDC-ove Mobility and Consumer Device Trackers. "Unatoč ovim naporima, upravljanje zalihama gotovih osobnih računala, kao i komponenti, ostat će ključni problem u nadolazećim kvartalima i ima potencijal dodatno utjecati na ASP-ove“, tvrdi Ubrani.

Aktivnosti na strani ponude pokazuju da su mnogi veliki dobavljači ušli u 2023. s opreznim izgledima, no konsenzus je da bi se dijelovi tržišta osobnih računala mogli vratiti rastu krajem 2023., a cjelokupno tržište uslijediti 2024. Komercijalni segment ima nekoliko pokretača rasta, uključujući bliži se kraj podrške za Windows 10 i ciklus osvježavanja zgrade, dok potrošačko tržište ostaje zamjenski znak za 2023. i dalje.

"Uzastopna tromjesečja pada jasno oslikavaju sumornu sliku tržišta osobnih računala, ali ovo je zapravo sve o percepciji", rekao je Ryan Reith, potpredsjednik grupe IDC-a za svjetsku mobilnost i praćenje potrošačkih uređaja. "2021. bila je blizu povijesnih razina za isporuke osobnih računala, tako da će svaka usporedba biti iskrivljena. Nema sumnje da će uspon i pad tržišta osobnih računala biti rekordan, ali ima puno prilika još uvijek je pred nama. Čvrsto vjerujemo da tržište ima potencijal za oporavak 2024. i također vidimo džepove prilika tijekom ostatka 2023.“, objašnjava Reith.

Lenovo je bio najuspješniji dobavljač i u četvrtom tromjesečju i u cijeloj 2022. godini. HP je zauzeo drugo mjesto u kvartalu i u cijeloj godini ispred trećeplasiranog Della na obje liste. Apple je u oba razdoblja bio četvrti, dok je Asus zauzeo peto mjesto, kako u zadnjem tromjesečju, tako iu cijeloj godini.