Osnivači Algebre Hrvoje Balen, Mislav Balković i Tomislav Dominković dobitnici nagrade EY poduzetnik godine

Osnivači Algebre Hrvoje Balen, Mislav Balković i Tomislav Dominković dobitnici nagrade EY poduzetnik godine
Dražen Tomić / Tomich Productions

U vrlo specifičnim okolnostima ove godine održana je jučer u Laubi dodjela nagrade EY poduzetnik godine, a dobitnici su Hrvoje Balen, Tomislav Dominković i Mislav Balković suosnivači Algebre koja je nakon obrazovanja odraslih, pokretanja visokog učilišta, edukacije djece, MBA studijom, Algebra Lab-om pa sve do Sveučilišta ove godine. Imaju i dalje ambiciozne planove i grade svoj pravi sveučilišni kampus. Oni su u svojih 22 godina poslovanja obrazovali su više od 120.000 ljudi, a godišnje različite smjerove i studije upiše 15.000 polaznika svih dobnih skupina.

Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 55 poduzetnika iz 40 tvrtki, čak 16 gradova i općina, 7 različitih industrija, zapošljavaju 3500 ljudi uz ukupne prihode od 2,6 milijarde kuna.

Jedan od finalista ovogodišnjeg natječaja EY je i dr. Nikica Gabrić osnivač klinike Svjetlost za koju je sam Gabrić istaknuo kako je njegovo dijete. Pritom napominje da je najvažnija operacija dijeljenje i to je istaknuo kao ključnu osobinu poduzetnika.

U finalu ovogodišnje nagrade EY poduzetnik godine našla se i IT tvrtka Poslovna inteligencija odnosno njezini suosnivači Anita Cvetić-Oreščanin, Lidija Karaga i Dražen Oreščanin koji ističu kako su željeli imati tvrtku u kojoj će raditi konzultanti kakve bi oni željeli vidjeti kad su radili u korporaciji.  Poslovna inteligencija ima danas 140 zaposlenika pola su muškarci pola žene, konkurenti su kako sami tvrde svijetu i na listama po kvaliteti proizvoda kao što je tvrtka Forrester. Njihov Data Privacy Manager ušao je na listu Forrester Wave.

U finali se našla i tvrtka Genos poznatog znanstvenika dr. Gordan Lauca. On ističe kako se nalaze na velikoj prekretnici i da su danas vodeći u svijetu u području kojim se bave i koje se snažno razvija. On ističe kako se ne želi imati tvrtku koja je mnogo veća i da će se povući u istraživanje i razvoj, a vođenje kompanije prepustiti nekim ozbiljnim igračima. Pritom napominje da je postao poduzetnik jer je želio biti uspješan znanstvenik i da to jedno bez drugoga nije moglo.

Među finalistima našao se i Metal Produkt Stjepan Šafran koji ističe kako su mu na prvom mjestu obitelj i poslovanja i da je jako sretan da će treća generacija u obitelji nastaviti uspješno poslovanje. Još jedna proizvodna firma našla se i tvrtka Applied Cheramics koja jedina u Europskoj uniji proizvodi safirni kristal koji se koristi u proizvodnji mikroprocesora. Tvrtka koja se nalazi u Sisku u poduzetničkom inkubatoru Pisak koji se nalazi u dijelu koji je nekad pripadao Sisačkoj željezari. Nemam namjeru ići u mirovinu, ističe Matt Darko Sretić iz Applied Cheramicsa koji se javio iz Silicijske doline.

Prije dodjele same nagrade okupljenima su se obratili i predsjednik žirija Emil Tedeschi putem video poruke naglašavajući važnost edukacije, znanosti, vlastitim kompetencijama pritom ističući i sve dosadašnje dobitnike Nanobit, Rimac Automobile, Infobipa i njihove uspjehe od prodaje tvrtke za gotovo milijardu kuna, privlačenje 150 milijuna eura ulaganja i postajanje prvim domaćim jednorogom i nedavna kupnja OpenMarketa u SAD-u za 300 milijuna dolara.

Budite negativni na PCR testu, ali budite pozitivni na PD obrascu, onom za porez na dobit, poručio je  svima okupljenima na dodjeli nagrade EY poduzetnik godine ministar financija Zdravko Marić.