Održan prvi Game Developers Forum

Održan prvi  Game Developers Forum

Pod motom „Vidi i FER demistificiraju industriju igara“ brojnim studentima, kao i svima onima koje zanima razvoj računalnih i mobilnih videoigra, otkrivene su sve tajne u razvoju igara, ali i pokretanju game developerske tvrtke u Hrvatskoj.

Cilj konferencije je bio približiti mladima ovu industriju koja je po popularnosti i zaradi premašila hollywoodsku filmsku industriju te u mnogim državama svijeta zauzela ozbiljno mjesto u razvoju njihova gospodarstva. Procjene su da će u ovoj godini industrija videoigara u svijetu zaraditi 100 milijardi dolara što je čak za 82 milijarde više nego što se očekuje u filmskoj industriji.

Hrvatska ima nekoliko uspješnih proizvođača mobilnih i računalnih igara koji su postali stopostotni izvoznici, vrlo poznati u svijetu. Najveći od njih, Croteam, Cateia Games, Dreamatrix i Nanobit svoja su iskustva iznijeli na Game Developers Forumu te naglasili kako neprestano traže nove mlade snage koje imaju želju raditi u svijetu videoigara. Pri tom su naglasili kako im nije dovoljno samo školovanje već da svaki njihov zaposlenik mora imati strast i ljubav prema igrama, moraju biti gameri da bi taj svijet razumjeli.

Kad se govorilo o edukaciji mladih, profesorica Željka Mihajlović sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave na FER-u istaknula je kako školovanje jednog FER-ovca stoji puno više od 70.000 eura s čime se obično barata u javnosti te da treba na sve načine zadržati takve školovane ljude u Hrvatskoj, a ova industrija je upravo dobra prilika za to.

Koliko je veliki interes mladih za game industriju u Hrvatskoj potvrdili su i iz nedavno otvorene prve hrvatske škole za game dizajn Machina koja trenutno ima 220 polaznika. U njoj su predavači iskusni članovi developerskih timova koji mladima, osim klasične edukacije, odmah ukazuju kojim putem krenuti ukoliko se odluče sami pokrenuti posao.

"Ni jedan početak nije lagan, pa tako nije bio ni naš. Mi smo našu skoro gotovu igru Serious Sam poslali na 30-tak adresa i vjerujem da nitko nije ni pogledao o čemu se tu zapravo radi. Primijetili su nas tek kada smo jednu od 40  razina pustili besplatno. Svatko ima drugačiju priču kako uspjeti i svatko se snalazi na svoj način", rekao je Alen Ladavac iz Croteama, developerskog tima koji je kasnije sa Serious Samom u svijetu postao konkurentan i najvećim svjetskim studijima, a u Hrvatskoj se smatraju doajenima industrije videoigara.

Krešimir Špes iz Cateia Gamesa naglasak je stavio na važnost odabira žanra kod proizvodnje igara.

"Mi smo odabrali casual igre jer ih igraju žene od 30 do 65 godina. Naša firma raste, stalno izbacujemo nove naslove i to sve na 2D igrama žanra „kućanice“. Ne smije se zanemariti činjenica da su to žene koje imaju kreditne kartice, mogu i vole trošiti, a pritom ne znaju piratizirati. A za nas to znači uspjeh", dodao je Špes.

Koliko je u svijetu važna industrija mobilnih igara govorio je  Alan Sumina, osnivač tvrtke Nanobit, koja je krenula s izradom mobilnih aplikacija, ali se vrlo brzo prebacila na proizvodnju mobilnih igara za iOS. Do sad su izdali 12 igara i danas imaju više od 15 milijuna preuzimanja. Istaknuo je kako je kod mobilnih igara jako važan marketing.

"Najbolja stvar je kada netko igra vašu igru i preporuči je svom prijatelju. Organskim marketingom možete bez uloženog novca dobiti veliku bazu korisnika kojom kasnije nudite svoje nove proizvode", naglasio je Sumina.

Marko Banjac iz Dreamatrixa iznio je ideju kako bi i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) mogao pod svoju ingerenciju uzeti i razvoj videoigara te na neki način izjednačiti tu industriju s filmskom industrijom jer bi s takvim poticajima nastalo na desetke zanimljivih igara koje bi vrlo brzo našle svoju publiku na svjetskom tržištu.

"U Velikoj Britaniji BAFTA promovira ne samo film već i televiziju i videoigre. To je ono što bi kod nas trebao raditi HAVC. Na kraju krajeva, on i u nazivu nosi termin „audiovizualni“ što znači upravo to. Time bi se život hrvatskih developera olakšao, mogli bi se natjecati za poticaje, a ovako se uglavnom sami financiramo", napomenuo je Banjac.

Kristijan Mršić iz Momentum studija sudionicima konferencije obratio je pozornost na važnost „ljudskog“ efekta u izradi igara. Mnogi zaboravljaju da je tehnologija samo alat i kako iza svakog dobrog projekta stoje čovjek i njegovo znanje. Treba razmišljati i kao umjetnik i kao psiholog, a ne samo programirati.

Industrija videoigara u Hrvatskoj postoji već nekoliko godina i tek slijedi njezina ekspanzija. Iako smo mala zemlja, samo u ovoj godini izlazi najmanje 15 računalnih igara koje će se prodavati u cijelom svijetu. Industrija videoigara prilika je i za mnoge nezaposlene, potencijala za napredak ima mnogo, a za početak i ne treba puno novca.

Tek jedan stol i kompjutor na njemu - zaključak je prvog Game Developers Foruma, no svakako vrijedi i da svijet game industrije nije raj u kojemu ćete uživati već vrlo okrutno okruženje u kojem je umijeće opstati, ali je zato nagrada velika.