Održan MoodleMoot Hrvatska 2020

Održan MoodleMoot Hrvatska 2020
DepositPhotos / Ilustracija

Jubilarni 10. MoodleMoot Hrvatska 2020 održavao se 16. i 17. lipnja 2020. u online okruženju. Dva dana bila su ispunjena predavanjima, ponekad i u paralelnim virtualnim sobama. Iako se ovaj put MoodleMoot održavao online rasprave su bile jednako žive i konstruktivne kao i prijašnjih godina u Srcu,a okupio 32 predavanja sa 44 predavača i čak 245 sudionika.

Prisutne su na početku, u ime organizatora, pozdravili dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja za obrazovanje i podršku korisnicima i Jasmin Klindžić, voditelj Centra potpore e-učenju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj ovog događanja, koje se održalo desetu godinu za redom, je razmjena iskustava, suradnja te stvaranje regionalne mreže svih koji su na bilo koji način povezani sa sustavom Moodle u interaktivnu suradničku mrežu.

„Započeli smo predavanjem koje je sve oduševilo. Martin Dougiamas, osnivač i direktor sustava Moodle pokazao je svoju viziju modernog obrazovanja kojem je sustav Moodle u centru. Prorektori Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci Osijeku i Zadru napravili su zaista odličnu raspravu o trenutnoj situaciji s online nastavom u sustavu visokog obrazovanja kao i o planovima za sljedeću akademsku godinu. Na panelu su istaknute brojne prednosti online nastave koju su sada nastavnici bolje upoznali te su se složili da treba iskoristiti ovo vrijeme za razvoj e-kolegija i prilagodbu učioničke nastave virtualnom okruženju. Na pojedinim sveučilištima planiraju i pomoć za nabavu opreme za održavanje i praćenje nastave online. Zaključak svih prorektora je sljedeći: Suradnja je ključ! Moramo zajednički djelovati, umrežiti se i staviti naglasak na otvorene nastavne sadržaje“, ističu iz Srca.

Nastavnici su pokazali kako su se snašli u prelasku na online nastavu, neki su s nastavom online započeli tek sad i morali su steći puno znanja u malo vremena. Neki su e-učenje koristili i ranije no sada su se susreli s novim izazovima, a posebno zanimljivi bili su testovi koji su bili tema velikog broja održanih prezentacija, zaključili su iz Srca.