Očekivan trend

Očekuje se skok upotrebe digitalnih prepaid kartica

Očekuje se skok upotrebe digitalnih prepaid kartica
Depositphotos / Ilustracija

Vrijednost transakcija digitalnim prepaid karticama premašit će 3,98 trilijuna dolara na globalnoj razini do 2028., u odnosu na 528,7 milijardi dolara u 2023., prema Juniper Researchu. Do 2028. vrijednost transakcija digitalnih prepaid kartica predstavljat će nešto manje od 60 posto ukupne potrošnje prepaid kartica, u odnosu na 15 posto u 2023., pokazujući brzi rast digitalizacije. Također odražava veću upotrebu digitalno izdanih prepaid kartica otvorene petlje kao nagrada za vjernost; zamjenjujući tradicionalnije poklon kartice.

Sustavi otvorene petlje, gdje se plaćanja mogu izvršiti bilo gdje gdje se prihvaćaju kartice, dovest će do sve nejasnije granice između prepaid kartica i darovnih kartica. Ovo će mnogo šire tržište vjernosti učiniti sve pristupačnijim prodavačima prepaid kartica, u usporedbi sa sustavom zatvorene petlje, gdje se plaćanja mogu izvršiti samo kod određenih dobavljača. Digitalna prepaid kartica je virtualni oblik prepaid kartice koja u potpunosti postoji u digitalnom formatu i može joj se pristupiti putem mobilne aplikacije ili online platforme.

Očekuje se da će broj prepaid kartica izdanih digitalno premašiti 940 milijuna do 2028. Prepaid kartice vrlo su privlačne onima koji nemaju bankarske usluge; nudeći funkcionalnost platnih kartica bez potrebe za računom u financijskoj instituciji. Financijska uključenost i dalje je ključno pitanje za milijune onih koji nemaju bankovne usluge i nemaju dovoljno bankovnih usluga diljem svijeta. Međutim, napredak u digitalizaciji, dostupnost pametnih telefona i lakoća s kojom prodavači sada mogu digitalno i trenutno izdavati prepaid kartice, znači da je financijska uključenost nadohvat ruke sve većem broju korisnika.

"Slučajevi korištenja financijske uključenosti mogu značajno ubrzati uspjeh prepaid kartica, ali prodavači moraju održavati troškove vrlo niskim kako bi osigurali da prepaid kartice ostanu konkurentne za ove slučajeve upotrebe u odnosu na mobilne aplikacije za novac ili digitalne valute središnje banke", objasnio je koautor istraživanja Nick Maynard.