Obitelj koja je uložila sve u Bitcoin kad je bio 900 dolara sada ih čuva na tajnim lokacijama na 4 različita kontinenta

Obitelj koja je uložila sve u Bitcoin kad je bio 900 dolara sada ih čuva na tajnim lokacijama na 4 različita kontinenta
DepositPhotos

Obitelj Taihuttu iz Nizozemske na prvi pogled djeluje uobičajeno, čine je dvoje roditelja i troje djece, djeluju sretno, mnogo putuju... Ali, jedna razlika izdvaja ovu obitelj od mnogih drugih - prije četiri godine uložila je sve što ima u kriptovalute.

Naravno, obogatili su se do neslućenih razmjera pa novac moraju doslovno skrivati po računima diljem svijeta. Konkretnije, on se nalazi u tajnim sefovima na četiri kontinenta. A sve je počelo podosta nevino. Ili, možda je bolje reći - očajno.

U životu nikako nisu mogli na zelenu granu i nakon razgovora jednog lijepog dana 2017. odlučili su uložiti sve što imaju u bitcoin, zatim ethereum pa litecoin. Uz ulaganje novca koji su imali na računima, prodavali su neke od dotad im potrebnih životnih sitnica. Sve kako bi imali što više novca za investiciju.

Tad se bitcoin kretao na oko 900 američkih dolara pa je već po tome jasno koliko su se obogatili. U ovom trenutku, bitcoin vrijedi blizu 50.000 dolara. Iako bi bilo zanimljivo doznati koliko novca trenutno imaju, ne žele otkriti.

Tek su otkrili da 74 posto svega što posjeduju u kriptovalutama ne diraju, nalazi se brižno skriveno od svijeta, a s ostalih 26 posto trguju. Kupuju razne kriptovalute, potom ih prodaju i tako u krug. Vjerojatno ne postoje one kojima se obitelj Taihuttu nije "pozabavila".

Iako malo tko ima "probleme" kao oni, odlučili su toj manjini savjetovati da koriste digitalne novčanike i rješenja za pohranu kriptovaluta. Primjerice, u ovom trenutku je sigurno i zanimljivo koristiti MPC ili "multiparty computation" kako bi mogli bez da itko dozna mirno trgovati i baviti se svojim kriptovalutama.

Obzirom da se drže privatno, teško je doznati kako su se članovi ove obitelji toliko detaljno uspjeli educirati oko podosta kompliciranih detalja čuvanja, baratanja i skrivanja kriptovaluta. Inače oni koji se obogate na ovaj način ne idu toliko daleko, niti su toliko informirani, niti im je potrebna tolika razina sigurnosti...