Novo izvješće EK pokazuje kako smo na DESI indeksu ostali na začelju EU

Novo izvješće EK pokazuje kako smo na DESI indeksu ostali na začelju EU
DepositPhotos / Ilustracija

Najnovije istraživanje Europske komisije obuhvaćeno u indeksu digitalne ekonomije i društva 2020 (DESI) pokazuju kako smo i dalje dosta ispod prosjeka EU, a po nekim pokazateljima pri samom dnu kada je primjerice riječ o e-Goverment uslugama gdje je su samo dvije države članice lošije od Hrvatske. Kada je pak riječ o fiksnom internetskom pristupu po broju kućanstava s brzim internetom smo pri samom vrhu i daleko iznad prosjeka EU. Međutim vrlo mali broj kućanstava to i koristi i tu smo apsolutno na začelju članica EU.

Kako se tvrdi u izvješću ovogodišnji DESI pokazuje da postoji napredak u svim državama članicama i u svim ključnim područjima mjerenim u indeksu. To postaje sve važnije u kontekstu pandemije koronavirusa, koja je pokazala koliko su ključne digitalne tehnologije postale, omogućujući nastavak rada, praćenje širenja virusa ili ubrzavajući potragu za lijekovima i cjepivima. Nadalje, pokazatelji DESI relevantni za oporavak pokazuju da bi države članice EU trebale pojačati napore na poboljšanju pokrivenosti mreža vrlo velikog kapaciteta, dodijeliti 5G spektar kako bi se omogućilo komercijalno pokretanje 5G usluga, poboljšala digitalna vještina građana i daljnja digitalizacija poduzeća i javni sektor.

„Koronavirusna kriza pokazala je koliko je ključno da građani i tvrtke budu povezani i da mogu međusobno komunicirati putem Interneta. Nastavit ćemo raditi s državama članicama na utvrđivanju područja u kojima je potrebno više ulaganja kako bi svi Europljani imali koristi od digitalnih usluga i inovacija“, ističe Margrethe Vestager, izvršna podpredsjednica.

„Podaci koje objavljujemo danas pokazuju da industrija sada koristi digitalna rješenja više nego ikad prije. Moramo osigurati da je to slučaj i za mala i srednja poduzeća te da su najnaprednije digitalne tehnologije raspoređene u čitavom gospodarstvu“, objašnjava Thierry Breton povjerenik EK za unutarnje tržište.

U kontekstu plana oporavka za Europu, usvojenog 27. svibnja 2020., DESI će poslužiti za izradu analize specifične za zemlju koja će podržati digitalne preporuke europskog semestra. To će pomoći državama članicama da ciljaju i daju prednost reformskim i investicijskim potrebama, a time će se olakšati pristup Fondu za oporavak i otpornost u vrijednosti od 560 milijardi eura. Fond će državama članicama pružiti sredstva kako bi njihova gospodarstva bila otpornija i osigurala da će ulaganja i reforme poduprijeti zelene i digitalne tranzicije.