314 milijuna milijardi izračuna u sekundi

Novo europsko superračunalo inaugurirano u Španjolskoj

Novo europsko superračunalo inaugurirano u Španjolskoj
Depositphotos

MareNostrum 5, najnovije europsko superračunalo, svečano je predstavljeno u Barceloni u Španjolskoj. Trenutačno rangirano kao jedno od 10 najmoćnijih superračunala na svijetu, smješteno je u Barcelonskom centru za superračunala i bit će dostupno širokom rasponu europskih znanstvenih i industrijskih korisnika od ožujka 2024.

MareNostrum 5 ima vršnu izvedbu od 314 petaflopa ili 314 milijuna milijardi izračuna u sekundi. To je ujedno i najzelenije superračunalo u Europi. Bit će visoko energetski učinkovit i u potpunosti će se napajati održivom energijom. Toplina koju stvara koristit će se za grijanje zgrade u kojoj se nalazi.

To je jedan od najinovativnijih superračunalnih sustava na svijetu, posebno dizajniran za rješavanje složenih znanstvenih problema. Pomoći će unaprijediti rad Europe u nekoliko područja. Superračunalo će poboljšati druge europske inicijative kao što je Destination Earth, koja ima za cilj razviti vrlo točan digitalni model Zemlje na globalnoj razini, i European Virtual Human Twin, koju je Komisija također pokrenula danas. Inicijativa Virtual Human Twin pomoći će znanstvenicima da bolje razumiju ljudski organizam i dovesti do poboljšane zdravstvene zaštite i personalizirane medicine.

MareNostrum 5 također je dizajniran za korištenje od strane AI) programera. Koristit će najnaprednije akceleratorske čipove koji su danas dostupni, što će mu pomoći da zadovolji potrebe novih AI platformi i poboljša performanse europskih velikih modela AI jezika. Kao što je najavila predsjednica von der Leyen u svom govoru o stanju Unije, MareNostrum 5 bit će dostupan europskim AI start-upovima za obuku njihovih modela. To bi trebalo pomoći ubrzati implementaciju europskih tehnologija i etičkih algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji, omogućujući EU-u da predvodi globalne napore u odgovornoj, etičkoj i sigurnoj umjetnoj inteligenciji.

Novi sustav predstavlja ukupnu investiciju od preko 151 milijuna eura za pokrivanje njegove nabave i održavanja, pri čemu 50 posto dolazi iz EU-a, a 50 posto iz konzorcija pod vodstvom Španjolske koji također uključuje Portugal i Tursku. Europsko zajedničko poduzeće za računalstvo visokih performansi (EuroHPC JU) pravni je i financijski subjekt osnovan 2018. kako bi omogućio EU-u i zemljama sudionicama EuroHPC-a da koordiniraju svoje napore i udruže svoje resurse kako bi Europa postala svjetski predvodnik u superračunalstvu. U srpnju 2021. Vijeće je donijelo Uredbu o EuroHPC JU, donoseći daljnja ulaganja od 7 milijardi eura za razdoblje 2021. – 2027. Mogućnosti EuroHPC JU uskoro će se proširiti na performanse exascale i dalje sa superračunalima konzorcija JUPITER i JULES VERNE exascale.