ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Nokia dovodi 4G internetsku uslugu na Mjesec

Nokia dovodi 4G internetsku uslugu na Mjesec
Dražen Tomić / Tomich Productions

Nokia omogućava 4G internetsku uslugu na Mjesecu tijekom nadolazeće svemirske misije, službeno je objavila ta finska kompanije. Poručuju iz nje i da se nadaju kako će tehnologija otvoriti put za više lunarnih otkrića te stvoriti prilike za ljudsku prisutnost na Mjesecu, ali i šire.

Očekuje se da će sustav biti postavljen tijekom nadolazeće misije IM-2 kompanije Intuitive Machines, čije je lansiranje trenutno planirano za studeni na raketi Falcon 9, koju je kreirao SpaceX.

Također, Intuitive Machines će uz svoj lunarni lender Nova-C dovesti Nokijin 4G komunikacijski sustav do konačnog odredišta na krateru Shackleton u južnom dijelu Mjeseca. Nokia je, radeći zajedno s Lunar Outpostom i Intuitive Machines, kreirala 4G tehnologiju koja je dizajnirana izdržati teške uvjete u svemiru.

Tehnološka demonstracija mogla bi postaviti temelje za korištenje tijekom budućih misija na Mjesec. Trenutni plan je da NASA spusti dva astronauta na površinu Mjeseca 2025., što bi bio prvi put da će astronauti hodati Mjesecom od misije Apollo 17 1972.

Nokia je najavila projekt 2020., kada ju je odabrala NASA. Za tu je svrhu njezin Bell Labs dobio 14,1 milijuna američkih dolara. U početku će Nokia testirati mogućnosti komunikacije kratkog i dugog dometa lendera na udaljenosti u rasponu od nekoliko stotina metara do tri kilometra. Mreža će biti ključna za "bilo kakvu održivu ljudsku prisutnost na Mjesecu i Marsu u budućnosti".

"Postalo nam je očito da su, za bilo kakvu održivu ljudsku prisutnost na Mjesecu i Marsu u budućnosti, povezanost i komunikacija ključni", rekao je Thierry Klein, predsjednik Bell Labs Solutions Research u Nokia Bell Labsu pa dodao:

"Astronautim je imperativ imati isti pristup tehnologiji kao na Zemlji kako bi pokretali aplikacije i podržavali aktivnosti u svemiru. U idealnom slučaju, astronauti u budućim misijama koristit će 4G internet za poboljšanje mogućnosti glasovne i videokomunikacije, telemetrije i razmjene biometrijskih podataka, senzorskih aplikacija ili upravljanja robotikom."

Ujedno, u Nokiji se nadaju pomoći daljnjim istraživanjima i eksperimentima u pronalaženju leda na Mjesecu koji bi astronautima mogao osigurati kisik za disanje, pitku vodu i raketno gorivo. Iako je Mjesečeva površina suha, misije bez posade ukazale su na ostatke leda u nekim zaštićenim kraterima.