VRIJEME PROMJENA

Njemačka pomaže tehnološkim tvrtkama

Njemačka pomaže tehnološkim tvrtkama
Dražen Tomić / Tomich Productions

Prošlog tjedna Njemačka je u petak odobrila paket ključnih reformi svojih okvira tržišta kapitala kako bi pomogla svojoj tehnološkoj industriji da se natječe sa Silicijskom dolinom. Analitičari smatraju ovo povijesnom odlukom, prema kojoj reforme, za koje se očekuje da će stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine, uvest će promjenu okvira za kompenzacije temeljene na dionicama u startupovima, uvrštenje tvrtki i oporezivanje.

Pojašnjavaju analitičari kako su ove reforme na kojima se radi već neko vrijeme bile očekivane. Neke od glavnih promjena odnosit će se na planove vlasništva dionica zaposlenika, koji tvrtkama omogućuju da dio poslovanja prodaju svojim zaposlenicima.

Sada će ESPO napokon u Njemačkoj biti jednostavniji u tehnološkim tvrtkama i mnogo povoljniji za same tvrtke, a prema novim njemačkim pravilima o ESOP-ovima, porezi na dioničke opcije zaposlenika bit će odgođeni do mjesta prodaje kako zaposlenici ne bi bili suočeni s mogućnošću oporezivanja svojih dionica čim ih dobiju

Prag za tvrtke koje mogu iskoristiti prednosti njemačkih ESOP planova povisit će se tako da tvrtke s do 1000 zaposlenika i najviše 100 milijuna eura (108,7 milijuna dolara) godišnjeg prihoda mogu podijeliti dionice osoblju.

Propisi o porezu na kapitalnu dobit također će se promijeniti tako da se zaposlenicima startupa naplaćuje porez na dobit koju ostvare kada prodaju svoje dionice. Na ovaj se porez gleda kao na odraz rizika koji zaposlenici preuzimaju na mladom, neprovjerenom startupu.

Novi zakon također će značiti da tvrtke koje kotiraju u Njemačkoj mogu izdavati dionice dvojne klase. Te su dionice ključna točka privlačnosti za startupe poduprte poduzetništvom, jer omogućuju osnivačima da zadrže kontrolu nad poslovanjem.

Europa sada ima puno etabliraniju industriju rizičnog kapitala, koja je startupima omogućila pristup velikim količinama gotovine, pri čemu su tvrtke diljem kontinenta prikupile sredstva vrijedna milijarde dolara. Ali ostaju uska grla oko privlačenja talenata što znači da je bilo teže natjecati se s divovima iz Silicijske doline kada je u pitanju pronalaženje najboljih ljudi.