VAŽNA ODLUKA

Njemačka će subvencionirati industriju čipova s 20 milijardi eura

Njemačka će subvencionirati industriju čipova s 20 milijardi eura
Depositphotos

Njemačka vlada pripremila je iznos od 20 milijardi eura koji će se podijeliti do 2027. za jačanje industrije poluvodiča. Polovica sredstava već je dodijeljena za subvencioniranje Intela.

Vlada će iskoristiti novac za cementiranje tehnološkog sektora u zemlji i osiguranje opskrbe kritičnim komponentama, koje će biti dodijeljene njemačkim i međunarodnim tvrtkama. Otprilike 75 posto iznosa gotovo je dodijeljeno, uključujući ulaganje od 10 milijardi eura u novi Intelov proizvodni pogon i ugovore koji su u pripremi za osiguranje 5 milijardi eura subvencija za tajvansku tvrtku za proizvodnju poluvodiča (TSMC) i 1 milijardu eura za Infineon.

Osim toga, zajedničko ulaganje između njemačkog dobavljača automobila ZF Friedrichshafena i američkog proizvođača čipova Wolfspeeda treba dobiti 750 milijuna eura državnih sredstava. Bloomberg je izvijestio da bi druge tvrtke koje su već aktivne u Njemačkoj mogle imati koristi od preostalog iznosa od oko 3 milijarde eura, uključujući GlobalFoundries i dobavljača Bosch koji oboje imaju čipove u gradu Dresdenu. Fond od 20 milijardi eura za podršku čipovima izvorno je dodijeljen za ulaganje u dekarbonizaciju gospodarstva, no njegov se opseg proširio na tehnološki sektor.