Odličan trend

Nastavak rasta globalne IT potrošnje 5,5 posto u 2023.

Nastavak rasta globalne IT potrošnje 5,5 posto u 2023.
Depositphotos / Ilustracija

Predviđa se da će svjetska IT potrošnja u 2023. iznositi ukupno 4,6 trilijuna dolara, što je povećanje od 5,5 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. Unatoč stalnim globalnim gospodarskim turbulencijama, predviđa se da će sve regije u svijetu imati pozitivan rast IT potrošnje u 2023.

"Makroekonomski vjetrovi ne usporavaju digitalnu transformaciju", rekao je John-David Lovelock, istaknuti potpredsjednik analitičara u Gartneru. “IT potrošnja ostat će visoka, iako se predviđa da će mnoge zemlje imati gotovo jednak rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i visoku inflaciju u 2023. Određivanje prioriteta bit će ključno jer CIO-ovi žele optimizirati potrošnju dok koriste digitalnu tehnologiju za transformaciju vrijednosti tvrtke ponuda, prihod i interakcija s klijentima.”

Softverski segment će ove godine zabilježiti dvoznamenkasti rast jer poduzeća daju prioritet potrošnji kako bi stekla konkurentske prednosti kroz povećanu produktivnost, automatizaciju i druge inicijative transformacije vođene softverom. Nasuprot tome, segment uređaja smanjit će se za gotovo 5 posto u 2023. jer potrošači odgađaju kupnju uređaja zbog pada kupovne moći i nedostatka poticaja za kupnju.

Dok poduzeća prolaze kroz stalne ekonomske turbulencije, razlika između tehnologija koje se održavaju i onih koje pokreću poslovanje očita je u njihovoj poziciji u odnosu na ukupni prosječni rast IT potrošnje. "CIO-ovi se suočavaju s balansiranjem koje je vidljivo u dihotomijama u IT potrošnji", rekao je Lovelock. "Na primjer, postoji dovoljna potrošnja unutar tržišta podatkovnih centara za održavanje postojećih lokalnih podatkovnih centara, ali nova potrošnja prešla je na opcije u oblaku, što se odražava u rastu IT usluga."

Segment IT usluga nastavit će svoju putanju rasta do 2024., uglavnom potaknut tržištem infrastrukture kao usluge, za koje se predviđa da će ove godine dosegnuti rast od preko 30 posto. Po prvi put, cijena je ključni pokretač povećane potrošnje za segmente usluga u oblaku, a ne samo povećana upotreba.

Kolaps Silicon Valley Bank, Signature Bank i Credit Suisse stvorio je šok unutar bankarske i tehnološke industrije. Iako je izloženost relativno ograničena, tehnološka startup poduzeća vjerojatno će se suočiti s novim pitanjima i nadzorom dionika, klijenata i potencijalnih klijenata.

"Ovo nije samo tehnološki problem, budući da su te tvrtke posuđivale novac svim oblicima startupa - ne samo IT-u", rekao je Lovelock. “Tehnološki izvršni direktori moraju hitno osigurati da pokreću svoju organizaciju naprijed očuvanjem obrtnog kapitala, praćenjem utjecaja na gotovinu, osiguravanjem pristupa kreditima i pomnim praćenjem talenta i kulture. Nakon što je organizacija pravilno pripremljena, tehnički izvršni direktori tada mogu usmjeravati i angažirati zaposlenike da pronađu, ubrzaju i izvrše tržišne prilike, tvrde Lovelock.

Iako otpuštanja i dalje utječu na tehnološku industriju u cjelini, još uvijek postoji kritičan nedostatak kvalificirane IT radne snage. Potražnja za tehnološkim talentima uvelike nadmašuje ponudu, što će se nastaviti barem do 2026. na temelju prognoze IT potrošnje. “Otpuštanja u tehnici ne znače da je nedostatak IT talenata gotov”, rekao je Lovelock.

“IT potrošnja na interne usluge usporava se u svim industrijama, a poduzeća ne prate povećanje plaća. Kao rezultat toga, poduzeća će potrošiti više novca da zadrže manje osoblja i obratit će se tvrtkama za IT usluge da popune praznine“, zaključuje Lovelock.