PYTHON DOMINIRA

Najpopularniji programski jezici u 2023.

Najpopularniji programski jezici u 2023.
Depositphotos

Analiza koju je tradicionalno na godišnjoj razini predstavio IEEE Spectrum, ponudila je uvid u to koji programski jezici su trenutno najpopularniji, najkorisniji i u trendu.

Pri sastavljanju liste, kao glavni argument nameću se potrebe u softverskom smislu uzduž raznih industrija, logično.

Koliko je bitno pratiti ove trendove i imati programerske vještine, potvrđuje činjenica da je unazad tri godine kreirano više od 90 posto ukupnih podataka ikad kreiranih na globalnoj razini. Baš zato će kroz narednih desetak godina biti sve više radnih mjesta za programere, neovisno o razvoju umjetne inteligencije.

No, da ne duljimo, evo deset programskih jezika koje nikako ne biste smjeli ignorirati ove godine. A i narednih jer lista se većinom ne mijenja, samo se mijenjaju pozicije pojedinih programskih jezika.

Python

Riječ je o interpretiranom i objektnom jeziku, trenutno najpopularnijem na svijetu. Iako je spor u odnosu na konkurenciju, njegova jednostavnost i raširenost u web okruženju ga čini popularnim. Fleksibilan je i može se koristiti za razne svrhe, od framework dizajna, mikro-frameworka, kompleksnih sustava za upravljanje sadržajem, generiranja desktop GUI-a, znanstveno i kvantitativno računanje.

Java

Klasik u ovom društvu. Jeftin je i pomaže u smanjenju vremena razvoja softvera. Nadalje, poboljšava ponudu aplikacije i promiče inovacije. Zbog toga je ovaj programski jezik jedan od najlakših za naučiti i koristiti za razvoj softvera.

C/C++

Iako neki ne bi rekli, razlika u ovim programskim jezicima na trećem i četvrtom mjestu je značajna. I to na fundamentalnoj razini. Primjerice, dok je C jezik nižih, C++ je jezik viših razina. Tko god želi napredovati svijetu programera, trebao bi znati C.

JavaScript

Dinamični jezik, a ujedno i prošle godine najpopularniji na svijetu. Njime se, primjerice, u 2022. služilo 64,96 posto developera. Podržava objektno-orijentirane, imperativne i deklarativne programerske paradigme. Kao rezultat dobije se funkcionalan programski jezik, kojem su glavna svrha web stranica, ali i situacije nevezane uz browsere.

C#

Popularan je kod starijih i mlađih programera, u svijetu se njime prošle godine služilo njih 27,86 posto i često ga oni koji s njime rade tretiraju kao primarni programski jezik.

SQL

Koristi se za stvaranje, uređivanje i pretraživanje specifičnih podataka, koji su obično organizirani u tablicama. Ujedno, SQL je dizajniran za pronalaženje i uređivanje informacija na način koji želimo.

R

Iako se njime služilo samo pet posto programera prošle godine, idealan je za statističke izračune i grafiku. Glavna primjena mu je u analizi podataka i vizualizaciji, ali sve češće ga se vidi i na drugim eksperimentima vezanima za podatke. Iako je praktički identičan Pythonu, ima više prednosti i potencijala.

TypeScript

Zapravo se radi o pojednostavljenom JavaScriptu, kojem je glavna primjena lakše i efikasnije pronaći pa otkloniti greške. Radi se o strogo tipiziranom jeziku. TypeScript posebno uključuje JavaScript IDE i razne tehnike, poput statičke provjere. Drugim riječima, ovaj programski jezik olakšava čitanje i razumijevanje koda.

Objective-C

Ovaj kompilirani objektno-orijentirani jezik razvio je Apple, a bazira se na C jeziku i Smalltalk konceptima. Zato ga se i smatralo u počecima svojevrsnim dodatkom za C.

Swift

Najpopularniji programski jezik za razvoj mobilnih aplikacija. Već to je dovoljno objašnjenje zašto bi bilo dobro poznavati ga već iduće godine, kad će potražnja za programerima koji njime barataju biti povećana. Ali, s njime se može raditi samo u iOS okruženju.