MWC 2022: Dostupnost infrastrukture sama po sebi nije jamstvo za digitalno uključivanje

MWC 2022: Dostupnost infrastrukture sama po sebi nije jamstvo za digitalno uključivanje
Goran Matošević / Tomich Productions

Dostupnost infrastrukture sama po sebi nije jamstvo za digitalno uključivanje, zaključak je stručnjaka koji su sudjelovali na panel raspravi u Barceloni tijekom prestižnog MWC sajma.

Adrian Baschnonga, lider panela i vodeći analitičar globalnog TMT-a u EY-u, nazvao je pristupačnost uređaja i usluga, digitalnu pismenost i tehnološke vještine "vitalnim pokretačima" za postizanje veće razine uključenosti povezane s invaliditetom, dobi i spolom.

"Tijekom pandemije, mobilna povezanost bila je "žila kucavica" socioekonomske kohezije tijekom izolacije", kaže Baschnonga.

Ipak, analitičar EY-a sugerirao je da se unatoč usvajanju aplikacija za digitalno zdravlje i digitalno obrazovanje, digitalni jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju, povećao tijekom koronakrize.

Robert Opp, glavni digitalni direktor iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), potvrdio je Baschnonginu opasku, dodajući da je pandemija istaknula digitalne podjele "mnogo alarmantnije nego što smo prije mislili".

"Kako su vlade prešle na digitalne platforme s ciljem nastavka pružanja usluga, "digitalno" je postalo spas. Ali ako niste povezani, onda ne možete imati koristi od tih usluga. Nije samo pitanje povezanosti i infrastrukture, već i upotrebe, vještina, pristupačnosti", kazao je Opp.

Stoga, pozvao je na "holistički, višesektorski pristup" rješavanju digitalnog jaza, koji obuhvaća industriju u cjelini.

Antoine de Clerck, direktor animacije za društvenu odgovornost u Orangeu i osoba koja industriju poznaje "iznutra", također je doprinio panelu viđenjem situacije pa pritom poručio publici da je promicanje "jednostavno pitanje održivosti".

"Ne možemo biti dugoročno održivi ako je polovica stanovništva isključena iz pristupa osnovnim uslugama. Dio naše osnovne djelatnosti je da radimo na inkluzivan način", izjavio je Clerck.

Naglašava se ipak jedna pozitivna stavka, da sve veći broj izvršnih direktora govori o tome kako njihove kompanije utječu na društvo, zajednice kojima služe, zajedno s planetom kojem služe, a ne samo o tome kako stoje financijski.