OTKRIVAJU DETALJE

Muzejima Iluzija u svijetu upravlja Metamorfoza tim iz Zagreba

Muzejima Iluzija u svijetu upravlja Metamorfoza tim iz Zagreba
Muzej Iluzija

Muzej Iluzija se trenutno može pohvaliti s 42 lokacije od Zagreba preko New Yorka, Dubaija, Milana, Pariza u 25 država svijeta, i tu s ekspanzijom ne planira stati. No, važno je imati na umu kako iza ovog iznimnog širenja, kojem svjedočimo posljednjih godinu dana, stoji Metamorfoza.

U pitanju je relativno mlada hrvatska kompanija koja je uspjela ostaviti trag na svjetskoj razini, trenutno upravljajući globalnom mrežom Muzeja Iluzija diljem Europe, Sjeverne Amerike, Azije i Afrike. O tome, ali i o upravljačkoj strukturi te planovima na panelu za medije ispričali su Teo Širola, direktor Metamorfoze te Roko Živković, osnivač i vlasnik Muzeja Iluzija u Zagrebu te savjetnik u Metamorfozi.

"Možemo se pohvaliti činjenicom da smo trenutno najveći lanac privatnih muzeja na svijetu, a Metamorfoza je kompanija koja stoji iza brenda. Naš tim čini preko 50 stručnjaka iz Hrvatske koji pokrivaju područja projektnog menadžmenta, istraživanja i razvoja, logistike, arhitekture, financija, marketinga i account menadžmenta, te iz Zagreba upravljaju brendom Muzeja Iluzija, i samim muzejima diljem svijeta", kazao je Širola i istaknuo kako su krajem 2022. u američkom Charlotteu otvorili prvi vlastiti muzej kojim direktno upravlja zagrebačkim tim.

Upravo to otvorenje, kao i sve nadolazeće lokacije sinonim su za novu eru poslovanja Muzeja Iluzija, čiji je cilj značajno povećanje vrijednosti kompanije.

"U prethodnoj godini zagrebački tim je iz tog razloga peterostruko narastao. U 2023. nastavljamo s valom zapošljavanja, na što utječu i sljedeća otvorenja Muzeja Iluzija, koja uključuju lokacije u SAD-u. Upravo zbog toga u Atlanti otvaramo i ured koji će biti centrala za američko tržište, dok globalno sjedište Metamorfoze i dalje ostaje u Zagreb", otkriva Širola.

Objašnjava i da je Metamorfoza vlasnik franšize, da svaki muzej ima svog franšizera koji je odgovoran za poslovanje muzeja, a vodi ga uz pomoć i podršku zagrebačkog tima. Svi oni zajedno vode franšizere kroz sve faze, od izgradnje muzeja do upravljanja na dnevnoj razini i razvoju. 

Da takva strategija pali potvrđuje činjenica da je dosad kroz Muzeje Iluzija diljem svijeta prošlo više od devet milijuna posjetitelja, a prošla je godina bila dosad najuspješnija. Za ovu su ciljevi još izraženiji, posebno jer se, nakon opsežne adaptacije, ponovno za javnost otvorio zagrebački Muzej Iluzija, kojim i dalje upravljaju njegovi osnivači, vlasnici Roko Živković i Tomislav Pamuković.

"Jako smo sretni što smo zagrebačkoj publici predstavili dosad najatraktivniji muzejski postav. On uključuje preko 70 eksponata, od kojih su neki doživjeli svjetsku premijeru. Jedan od njih je famozni Vortex tunel u  kojem i oni najspretniji zaborave hodati", poručuje Živković.

Do kraja 2026. plan je stvoriti mrežu od stotinu Muzeja Iluzija i zaposliti još stručnjaka. Cilj je pritom globalna ekspanzija cijelim svijetom s naglaskom na Zapadnu Europu i Sjevernu Ameriku.

Uz spomenuti novi ured u Atlanti, vlastiti Muzeji Iluzija uskoro će biti otvoreni ondje, ali i Minneapolisu, Denveru, San Diegu te Las Vegasu.