Može ih se koristiti

Mobilna industrija gleda na pet milijardi telefona za ponovnu upotrebu ili recikliranje

Mobilna industrija gleda na pet milijardi telefona za ponovnu upotrebu ili recikliranje

Više od pet milijardi mobilnih telefona, koji trenutno stoje neiskorišteni i nevoljeni u ladicama stolova diljem svijeta, namijenjeni su ponovnoj uporabi ili recikliranju, prema GSMA. Mobilna industrija ima za cilj razviti kružniji lanac opskrbe za pametne telefone na koje se većina nas svakodnevno oslanja.

U poticanju ambicija cirkularnosti industrije, 12 operatera diljem svijeta potpisalo je novi skup ciljeva za postavljanje tempa razvijen s GSMA-om, koja predstavlja mobilnu industriju diljem svijeta, u projektu koji vode Tele2 i Orange. Novi ciljevi osmišljeni su kako bi se ubrzao i nadogradio posao koji već provodi mobilna industrija dok poduzima korake da se udalji od tradicionalnog pristupa 'uzmi-napravi-odloži' materijalima koji se koriste u mobilnim telefonima.

Operateri se obvezuju na povećanje povrata mobilnih telefona, poticanje oporavka mobilnih telefona i sprječavanje odlaska uređaja na odlagalište ili spaljivanje. Do 2030. godine broj rabljenih mobilnih uređaja prikupljenih putem shema preuzimanja operatera trebao bi iznositi najmanje 20% broja novih mobilnih uređaja distribuiranih izravno korisnicima. U istom razdoblju, 100% rabljenih mobilnih uređaja prikupljenih putem operaterskih shema preuzimanja bit će popravljeno, ponovno korišteno ili prebačeno u kontrolirane organizacije za recikliranje.

Uz postojeće obveze kao što su ciljevi operatera, inicijative i nacionalni programi povrata, ovaj novi skup ciljeva ima za cilj pomoći u smanjenju e-otpada, produžiti vijek trajanja mobilnih uređaja dajući im drugi život, kao i reciklirati materijale koristiti u novim pametnim telefonima. Obnovljeni telefon može imati 87% manji utjecaj na klimu od novoproizvedenog telefona. GSMA procjenjuje da bi pet milijardi mobilnih telefona, ako se pravilno recikliraju, moglo povratiti zlato, paladij, srebro, bakar, elemente rijetke zemlje i druge kritične minerale u vrijednosti od 8 milijardi dolara, te dovoljno kobalta za 10 milijuna baterija električnih automobila.

Brojke naglašavaju skup vrijednih resursa dostupnih za ponovnu upotrebu ili odgovorno recikliranje. Učinkovito korištenje takvih materijala potencijalno bi moglo smanjiti troškove proizvodnje mobilnih telefona i riješiti prepreke pristupačnosti koje sprječavaju više ljudi da pristupe internetu. U isto vrijeme, operateri prepoznaju da je potreban daljnji rad na rješavanju problema koji sprječavaju ljude da vrate slušalice, kao što su privatnost podataka, potreba za spremanjem dragocjenih uspomena pohranjenih na uređajima i želja da se zadrži rezervni uređaj.

“Većina mobilnih operatera diljem svijeta već poduzima konkretne radnje kako bi brzo smanjili svoje emisije ugljika tijekom sljedećeg desetljeća. Štoviše, mobilna povezanost igra glavnu ulogu u pomaganju svim sektorima gospodarstva da smanje svoj utjecaj na klimu, omogućujući pametniju i učinkovitiju proizvodnju, transport i gradnju, da spomenemo samo neke. Međutim, mobilni operateri odlučni su ići dalje. Vjerujemo u potrebu prijelaza na više kružno gospodarstvo kako bismo smanjili utjecaj mobilne tehnologije na okoliš i pozdravljamo najnovije obveze 12 vodećih operatera da ubrzaju prijelaz na veću kružnost. Uz prednosti za okoliš, učinkovitije i odgovornije korištenje resursa moglo bi smanjiti troškove i učiniti uređaje pristupačnijim onima koji nisu povezani,” rekao je John Giusti, glavni regulatorni službenik za GSMA.